Haberler

Evlilikte kişisel sınır koyma

Ceyda Terlemez

Ceyda Terlemez

Klinik Psikolog
19.08.2022 10:17

Evlilik; iki farklı bireyin hayatlarının birleştirmesi olarak tanımlayabiliriz. Ancak evlenildiği zaman bireyler karşılıklı olarak birbirlerinin hayatlarına tümüyle müdahil olabileceğini düşünürler, bu en büyük hatalardan biridir. Çünkü evlenildiği zaman her bireyin kendine ait özel alanları olmalıdır. Evlilik iki kişinin hayatlarını birleştirmesidir ama aslında kesişim kümesidir. Farklı bireyler olduğunuzu unutmamalısınız. Her olaya dahil olmaya çalışmak aradaki saygının tükenmesine vesile olabilir. Kişisel alanlara saygı duyulduğu zaman o ilişkinin hem olgun hemde uzun vadeli olmasına yardımcı olacaktır. Ama bu durumlar karşısında kişisel sınırları çok iyi tanımlayıp bu durumların suistimal edilmemesi gerekmektedir.

Her evliliğin farklı dinamiği mevcuttur. Bundan dolayı çiftler kendi sınırlarını kendilerine has olarak belirlemelidir. Ama genel olarak kişisel sınırları belirleme yollarından bahsedecek olursak eğer;

1. Evlilikte her birey için gizlilik önem taşıyabilir. Ancak gizliliğin kendileri için neyi ifade ettiklerinden bahsederek ortak bir yolda anlaşabilirler.

2. Her birey bazı zamanlarda yalnız kalmayı isteyebilir. Böyle zamanlarda karşı tarafa kendi isteklerinizi dayatmadan hem beraber vakit geçirme hem de yalnız kalabileceği ortak zaman yaratılabilir.

3. Ev düzeni ile ilgili plan yapıp, evde yapılabilecek aktiviteleri konuşarak sınırlar konuşulabilir.

4. Ekonomik hem de duygusal açıdan bir karar alınacağı zaman bireylerin bu durumlarla ne kadar dahil olacağı konuşulabilir.

Peki bu sınırları nasıl korumalıyız?

1. Bireyle isteklerini anlaşılır şekilde rahatça ifade edebilmelidir. Ne anlatmak istediğini bilip anlaşıldığını bilmelidir.

2. İsteklerini dile getirirken bazı durumlarda değişiklikler olabileceğini göz önünde bulundurup eşit şekilde değerlendirilmelidir.

3. Sınır ihlali gerçekleşebilir bu durumda tekrar çözüme gidilmelidir.

Eğer bu durumları sağlayamayacağınızı düşünüyorsanız, bir uzmandan destek almalısınız.

title