Haberler

Turuncu rengin psikolojik etkileri ve kombin örnekleri

Beyza Gemci

Beyza Gemci

Kurucu / Mirach Tekstil
28.06.2022 12:04

Turuncu, sıcak renkler arasındadır. Kırmızının ve sarının mutluluk enerjisini birleştirir. Canlandırıcı, güçlendirici etkisi vardır. Turuncu; heyecanın, duyguların rengidir. Enerji, cesaret, neşe, girişkenlik, dinamik kuvvet ve toplum, sosyal olan yaşam anlamı taşımaktadır. (Torrice &Logrippo, 1989) Turuncu da aynı kırmızı renk gibi çok yüksek titreşimlere sahiptir (akt. Kırık, 2013; 80). Pozitif, dışa dönük, enerjik, macera sever insanların rengidir. Mandalina, portakal, havuç gibi meyveler nedeniyle sonbahar ve kış mevsimleriyle ilişkilendirilmiştir.

5 ile 8 yaş arasındaki çocukların favori renklerindendir. (Khalili, 2010) Sosyalleşme problemi yaşayan, içe kapanık çocuklarda etkili bir renktir. (Torrice &Logrippo, 1989) Kritik düşünme becerisi ve hafızayı olumlu etkiler. (Khalili, 2010)

Bayrağında yer almasa da turuncu rengin Hollanda'nın rengi olduğunu biliyor muydunuz? Portakal, bu ülkede doğal şartlarla yetiştirilemiyor.Bu nedenle bu rengi kraliyet ailesinin sıklıkla kullandığını görebiliriz. Turuncu rengin önemi de buradan gelmektedir.

İştahı artırıcı özelliğinden dolayı mutfakta yoğunlukla kullanılması tavsiye edilmez. Fakat bu özelliğinden ve sosyal etkileşimi artırmasından dolayı bazı restaurantlarda kullanıldığını görebiliriz.

Recep İvedik filmlerinde Recep karakterinin devamlı turuncu bir gömlek giydiği görülür çünkü turuncu eğlencenin rengidir (Çağan, 2005: 51).

Enerjinizin düşük olduğu günlerde turuncu renkli giysilerden ve aksesuarlardan destek alabilirsiniz. Duygusal olarak size güç verdiğini hissedeceksiniz. Turuncu, renk çemberinde mavinin kontrast rengidir. Turuncu rengi tek başına kombinlemeyi sevmeyenler mavi parçalar ile kombinlerini dengeleyebilirler. Kıyafette turuncu sevmeyenlere ise turuncu kalem, turuncu A4 kağıdı, turuncu ambalajlı ürünler tercih ederek enerjisini hayatlarına bir miktar da olsa katmalarını tavsiye edebilirim.

Turuncu rengin psikolojik etkileri ve kombin örnekleri

Siyah ve beyazın güçlü kontrast etkisi ile turuncunun etkisi harmanlanarak kombin genel olarak dikkat çekici kılınmaya çalışılmış. Kişinin; Risk almaktan korkmayan, enerjik, dinamik, güçlü ve macera sever bir karaktere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Turuncu rengin psikolojik etkileri ve kombin örnekleri

Bu kombinde turuncu, yıldız parça ilan edilerek daha da öne çıkarılmış. Risk alınmayan, beklenebilir bir kombine katılan tek hareket gömleğin bağlanarak kısaltılması olmuş. Kişinin; enerjik, neşeli, kendinden yorum katmayı seven ve uyumlu bir karaktere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Turuncu rengin psikolojik etkileri ve kombin örnekleri

Etnik desenli kurdelesi ve bileziğiyle siyahi tenine vurgu yapmak istemiş. Elbisenin omuz detayı kişinin duruşunu ve omuz yapısını sınırlamış ve bu sınırlar ayakkabının bilek detayıyla desteklenmiş. Kişinin; canlı, enerjik ancak ne istediğine henüz karar verememiş, sınırları ve belirli kalıpları olan biri olduğunu söyleyebiliriz.

title