Haberler

Şiddet mağduru kadınların başvurabileceği hukuki yollar

Av. Sinan Keskin

Av. Sinan Keskin

Avukat
28.08.2022 09:37

Şiddet kültürü halen varlığını korumakta ve şiddete maruz kalan kadın sayısı maalesef giderek artmaktadır. Bu durum; ulusal sözleşmelerin gerektiği gibi uygulanmaması, adli makamların ve kolluk kuvvetlerin vakalara müdahale etmede geç kalmaları, koruma tedbirlerinin geç uygulanması,prosedürlerin uzun sürmesi gibi sebeplerden kaynaklanmaktadır.

Ayrıca kadınların hangi hukuki yollara başvuracaklarını tam olarak bilmemesi, bu konuda yeteri kadar bilinçlenmenin olmaması da diğer önemli sebeplerdendir.

Bu yazımızda şiddete uğrayan veya böyle bir tehlike altında olan kadınların hukuken kendilerini nasıl güvence altına alabileceklerinden bahsedeceğiz.

Öncelikle şiddet mağduru kadınlar kendilerine en yakın emniyet birimine veya savcılığa gidip şikâyet başvurusunda bulunabilirler. Başvurudan sonra ilgili Savcılık; Aile Mahkemesi'nden kadın için koruma kararı tesis etmesini talep edecek, soruşturmasını tamamladıktan sonra elde ettiği şüphe ve deliller çerçevesinde şiddet uygulayan hakkında ceza davası açacaktır. Bu arada şiddet iddiasının ispatı bakımından "darp raporu"nun alınması oldukça önemlidir.

Şiddet mağduru kadın,kendisi de doğrudan en yakın Aile Mahkemesi'ne,Aile Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurarak koruma kararı talep edebilir. Bu başvuru için herhangi bir harç ödemesine gerek yoktur. Mahkeme tarafından verilecek uzaklaştırma, iletişimin engellenmesi vb. şeklindeki koruma kararı şiddet uygulayan kişiye bildirilecektir. Eğer kişi bu karara aykırı davranır ve mağduru rahatsız etmeye devam ederse tazyik hapsi ile karşı karşıya kalacaktır.

Emniyet, Savcılık ve Aile Mahkemeleri nezdinde başvuru yaparken Baro Adli Yardım Birimi'nden ücretsiz hukuki destek alınabilmekte ve avukat ataması istenilebilmektedir. Dolayısıyla başvuru yapacak olan kadınların, maddi kaygılar olmadan süreci başlatabilmeleri, avukat yardımıyla şikayetlerini yetkililere iletebilmeleri mümkündür.

Polis ve savcılığın yanı sıra, en yakın kaymakamlık,valilik yahut belediyelere de gidilerek şikâyet başvurusunda bulunulabilir.Yine Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM),şiddet mağdurları için başvurulabilecek bir diğer seçenektir. Mağdur, burada şiddete karşı korunmakla birlikte aynı zamanda kendisine iş imkanları bulunur ve psikolojik destek sağlanır.Bu merkeze ALO 183 üzerinden başvuru yapılabilir.

Bu başvurulara şiddete doğrudan maruz kalan kadın başvurmak zorunda değildir. Şiddete şahit olan yahut mağdurun yakını olan herkes,mağdur adına bu başvuruları yapabilir.

title