Haberler

E-Posta gönder tıkladıktan sonra neler oluyor?

Ahmet Ataner Şapçı

Ahmet Ataner Şapçı

Bilişim Uzmanı / Mindfactory.com.tr
26.02.2021 01:24

Bir pazarlamacı veya bireysel kullanıcı "E-Posta gönder" düğmesine bastığında, bir e-postanın yolculuğu daha yeni başlıyor. Bir E-Posta nihai hedefine ulaşmadan önce, mesajın geçerliliğini belirlemek ve nereye yerleştirilmesi gerektiğine karar vermek için tasarlanmış birçok filtreden geçmelidir. Yalnızca bir E-Posta bu filtrelerde başarılı bir şekilde gezindiğinde gelen kutusuna ulaşabilir. Spam filtrelerinden kaçınmak mümkün değildir. E-Posta işleminin gerekli bir parçasıdır. Bunun yerine, filtrelerin nasıl çalıştığını, neyi kontrol ettiklerini ve mesajlarınızın geçer not aldığından nasıl emin olacağınızı anlamanız gerekir.

Filtre nedir?

E-Posta filtreleri, posta kutusu sağlayıcılarının gelen E-Postaları belirtilen kriterlere göre analiz etmek ve nereye yerleştireceklerini belirlemek için kullandıkları bir programdır. Başlangıçta, filtreler öncelikle istenmeyen postayı yasal E-Postadan ayırmak ve istenmeyen iletileri engellemek veya bunları istenmeyen posta klasörüne yerleştirmek için tasarlanmıştır. Günümüzde bazı posta kutusu sağlayıcıları, iletileri gelen kutusunun düzenlenmesi amacıyla (ör. Sosyal medya ve haber bültenleri) kategorilere ayırmak için E-Posta filtreleri de kullanır.

Filtreler E-Postayı nasıl değerlendirir?

Posta kutusu sağlayıcıları, filtreleme kararları verirken postanın üç ana yönüne bakar:

• E-Postanın kaynağı

• Gönderenin itibarı

• E-Postanın içeriği

Filtreler hangi içeriğe bakıyor?

İçerik analizi teknolojisi, üstbilgi, altbilgi, kod, HTML biçimlendirmesi, görüntüler, metin rengi, zaman damgası, URL'ler, konu satırı, metin / görüntü oranı, dil, ekler dahil olmak üzere bir e-postanın her bölümünü tarama yeteneğine sahiptir.

Bir E-Postanın kaynağı nedir?

Bir E-Postanın kaynağı, gönderenin kimliğidir. Bir E-Postanın kaynağını değerlendirirken, istenmeyen posta filtreleri, geçmişteki gönderme davranışı, postanın gönderildiği adresin yaşı (yani, IP adresiniz ve alan adınız/ domain) ve gönderenin kimlik doğrulamasının yapılıp yapılmadığı (posta kutusu sağlayıcısının ve abonenin kimliğini onaylaması için). Yeni IP adreslerinden ve etki alanlarından gönderilen E-Postalar, posta kutusu sağlayıcıları tarafından dikkatle ele alınır. Uzun vadeli IP adreslerine ve etki alanlarına sahip olan ve kimlik doğrulama teknikleri kullananlar daha güvenilir olarak görülüyor

BUNLARI DENEYEBİLİRSİNİZ

Mecbur değilseniz IP adresinizi değiştirmeyin.

Teslim edilebilirlik sorunları yaşıyorsanız, başka bir IP adresine geçmek sorunu çözmeyecektir. Aslında, posta kutusu sağlayıcıları yeni gelen mesajları yavaşlattığından, eskisinden daha da kötü durumda olabilirsiniz.

Özel bir IP adresi kullanın.

Paylaşılan bir IP adresinde, itibarınıza katkıda bulunan tek kişi siz değilsiniz. En iyisine rağmen paylaşılan IP adresinizdeki başka bir gönderici iyi gönderme uygulamalarını takip edemezse, program da etkilenecektir. Yeni bir IP adresi kullanıyorsanız, doğru şekilde ısıttığınızdan emin olun ve yavaş yavaş, küçük hacimli bir postayı (ideal olarak daha ilgili kullanıcılarınıza) göndermeye başlayın.

E-Posta programınızın kimliğini doğrulayın

Posta kutusu sağlayıcıları, kimliği doğrulanmış E-Postaları daha güvenilir olarak görür ve hedeflenen alıcıya teslim etme olasılığı daha yüksektir. En önemli E-Posta kimlik doğrulama protokolleri SPF, DKIM ve DMARC'dir.

Gönderenin İtibarı nedir?

Bir E-Posta gönderenin itibarı, E-Posta gönderenin meşru gönderen veya spam yapanı ayırt eder. Milyonlarca şeyden yararlanan algoritmalar kullanılarak hesaplanır. Geçmiş gönderme davranışını değerlendirmek ve gönderenin geçerliliğini değerlendirmek için veri noktaları oluşturur. Her gönderilen ve gelen E-Posta itibar puanının gücünü, posta kutusu sağlayıcıları hakkında filtreleme kararları verecektir.

İtibar puanını belirlemek için kullanılan parametrelerden bazıları şunlardır:

• Şikayetler

• Spam tuzakları

• Temiz listeler

• İçerik

• Kara listeler

BUNLARI DENE

Gönderen itibarınızı izleyin

İtibarın kötü olduğundan emin olmak için göndermeden önce itibar puanınızı ve mesajlarınızı her zaman kontrol edin.

Listenizi temiz tutun

Spam tuzakları, bilinmeyen kullanıcılar ve bağlı olmayan aboneler itibarınız üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir. Listenizdeki adreslerin gerçek bir kişiye ait olup olmadığını doğrulamak için listenizi bir temizleme hizmeti listesi aracılığıyla çalıştırın.

Geri bildirim döngülerinizi kaydedin

Geri bildirim döngüleri için kaydolarak abone şikayetlerinden olası zararları önleyin. Her posta kutusu sağlayıcı, bir abone bir mesajdan şikayet ettiğinde gönderenleri uyarmak için kendi geri bildirim döngüsü hizmetini sunar. Listenizin oluşumuna bağlı olarak, mevcut her geri bildirim döngüsüne kaydolmanız gerekmeyebilir - bu nedenle kaydolmadan önce programınız için hangilerinin en değerli olduğunu belirleyin.

Takipte kalın, geleceğe yaklaşın!
Ahmet Ataner Şapçı
Bilişim Uzmanı

title