Haberler

Sosyal medya fenomeni olmak suç mu?

Ahmet Ataner Şapçı

Ahmet Ataner Şapçı

Bilişim Uzmanı / Mindfactory.com.tr
05.12.2023 01:25

Uzun süredir gündemden düşmeyen ve adı kara para aklama ile geçen yeni nesil meslek grubu olan 'sosyal medya fenomenleri' veya uluslararası tabiriyle 'influencerlar', resmen çete olmak, çeteleşmek veya suç örgütüne dahil olmak gibi suçlamalara maruz kalıyor. Haklı yere adaletsiz kazanç elde ederek ve bu kazançları savururcasına harcarken toplumsal hiçbir duyarlılık göstermeden açıkça yaşamak, alaycı ve aşağılayıcı olmak, zaten olacak gibi değildi. Hiçbir zaman fazla şımarık tavırların uzun süreli olmayacağını ve kalıcı, kaliteli bir iş ortaya koyamayacağını, kısacası sürdürülebilir bir iş modeli olmadığını ben biliyordum ve eminim birçok kişi de öyle düşünüyordu.

Buna rağmen aynı süreç içinde takipçi sayısı artan ve izlenme ile beğeni sayısını katlayan birçok fenomen gördük. Yaşanan birtakım rezilliklerin sonucunda hızla unutulup giden ve anlık skandalların üstünden sadece birkaç gün, hafta ve ay geçmesiyle gündem değişmesi ve aynı fenomenin daha güçlü bir kitleye hitap etmesi de görmedik değil.

Nasıl fenomen olunur?

Sosyal medya, gerçek hayatın bir aynası olmakla birlikte, kurgulanan hayatların da bir gerçeği. Bu sadece fenomenler için geçerli olmayıp toplumun tüm kesimlerini kapsayan tavırlar ve davranış şekilleri; istediğimiz ve olamadığımız gibi görünmek veya başkalarının yaşadığı hayatı görüp kendi hayatımızdaki eksikleri gidermek isteniyor. Başkalarının zenginliğini görüp 'zengin ama mutsuz' denilmesi, fakirin 'parasız ama gururlu' gibi yansıtılması televizyon dünyasından başlayarak sosyal medyayı da sardı. Fenomen olabilmenin ana fikri de burada yatıyor. Yaptığın işi veya daha zoru hayatını teşhir etmekte. Buna hazır olan herkes fenomen olmaya aday diyebilirim.

Gelelim işini düzgün yapan fenomenlere.

Herkes mi suçlu? Herkes mi kara para aklıyor, hepsi mi haksız kazanç peşinde? Vergisini düzgün ödeyen, kazancını doğru beyan eden hiç mi yok? Öyle bir algı yönetiliyor ki, şu an işini düzgün yapanlar bile kendinden şüphe eder olmuştur kesin. Birlikte ismi anılan herkes sanki soruşturma kapsamındaymış gibi hissetmesi oldukça üzücü. Oysa yıllarca emek vermiş ve tırnaklarıyla bir yere gelmiş fenomenler de var. Sadece kendilerine değil, topluma maddi ve manevi faydası dokunan birçok fenomeni biliyoruz. Herkesi bir tutmamak ve aynı kefeye koymamak gerekir. Kurunun yanında yaş yanmasın, adalet işlesin isterim.

Son olarak yazımın başındaki soruya dönmek ve şu soruyu sizlere sormak isterim. Bu zamanda sosyal medya fenomeni olmak suç mu? Cevabı sizde saklı olsa da sonuçta bu meslek grubunun artık hayatımızda olduğunu ve olmadan da olmayacağını düşünüyorum.

Takipte kalın, geleceğe yaklaşın!
Ahmet Ataner Şapçı

title