Haberler

(Özel Haber) Doğru Antibiyotik Doğru Zamanda Kullanılmalı

Güncelleme:

2. Klinik Mikrobiyoloji Kongresi'ne katılan Prof. Dr. Faruk Aydın, doğru antibiyotiğin doğru zamanda, doğru sistemle verilmesi gerektiğini söyledi.

2.Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi'ne katılan Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Genel Sekreteri Prof.Dr. Faruk Aydın, doğru antibiyotiğin doğru zamanda, doğru sistemle verilmesi gerektiğini söyledi.

Vücudun yüzde 90'ının mikroorganizmalardan oluştuğu yönünde çalışmaların yeni olmadığını anlatan Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Genel Sekreteri Prof.Dr. Faruk Aydın, kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaçları olduğunu belirtti. Prof.Dr. Faruk Aydın, bu çalışmanın aslında yeni olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Bu çalışma çok eski. Yani hayat başlarken mikroorganizmalarla başladı.Yüksek canlılar daha sonra tekabül etti. Bebek doğar doğmaz atmosferle tanışıyor. Mikroorganizmalar hava, su, toprak ve her yerde yaşıyor. Bebek doğar doğmaz atmosferle haşır neşir olmaya başlıyor. Doğadaki birçok mikroorganizma hücrelere yerleşiyor. Vücudun belli noktalarında sıcaklık farkları var. Boğaz farklı sıcaklıkta, koltuk altı, boyun, deri, kasıklar, sırt farklı fizyolojik özellikler taşıyor. Dolayısıyla buraya yerleşen mikroorganizmalar da çok çeşitli oluyor. Yaşayabildiği yere yerleşiyor mikroorganizmalar. Bütün vücudumuz mikroorganizmalarla kaplı. Bu mikroplar çok çeşitli. Yani cinsleri çok fazla, türleri çok fazla, birbirinin aynısı mikroorganizmalar değil. Bunlar bozulduğunda hasta oluyoruz."

MİKROORGANİZMALAR VÜCUTTA KENDİLERİNE UYGUN YERE YERLEŞİYOR

Mikroorganizmaların antibiyotiklerle ilişkisinde antibiyotiklerin doğru zamanda doğru sistemle verilmesi gerektiğini ifade eden Prof.Dr. Faruk Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu mikroorganizmalar biz sağlıklıyken gelip yerleşiyor. Bizim sağlığımızı bozmadan yaşamaya devam ediyorlar. Mikroorganizmanın içinde patojen dediğimiz düşman olarak algılayacağımız bizi hasta edecek potansiyeli taşıyanlar var. Dışarıdan gelen mikroorganizmalar kendilerine uygun neresi ise oraya yerleşir. Boğaz, akciğer, kan ve bağırsak sistemine. Orada işledikleri enzimler olabiliyor. Dışarıya salgıladıkları toksinler olabiliyor. Onlar bizi hasta etmeye başlıyor. ve biz de hastalık semptomları ortaya çıkıyor. Çoğu zaman başvurmasak bile bir antibiyotik alarak bundan kurtulmaya çalışıyoruz."

DOST MİKROORGANİZMALARI ÖLDÜRÜYOR

Alanın antibiyotiklerin dışarıdan gelip yerleşen mikroorganizmalara yönelik olduğunu söyleyen Prof.Dr. Aydın, şöyle konuştu: "İlaç ister damardan, ister adale içinden, ister sindirim sistemi yoluyla alalım sonuçta kana karışıyor. Kanda aldığımız ilaç vücudumuzun her yerine belli bir şekilde yayılıyor. Gittiği yerde o patojenleri bulup öldürüyor ama bizden olanları öldürüyor. Dost dediğimiz mikroorganizmaları öldürüyor. Dolayısıyla dengemizi bozmuş oluyor. Siz de var olan sağlıklı olduğunuz dönemdeki mikrobiyotanız bozuluyor. O bozulduğu için artık sizde başka sorunlar meydana çıkmaya başlıyor. İşte ilişki budur. Bunun sonunda da patojeni öldürseniz bile uzun zamanlı kullanımda dengemizi bozuyor."

Antibiyotiğin iki sorun çıkarabildiğine dikkat çeken Prof.Dr.Aydın, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir fizyolojimizi bozuyor. İki biz de var olan hastalandırıcı, fırsatçı patojen diyoruz bunlara, yani fırsatı yakalıyor ve onlar kendi mikroplarımızda hasta olmamızı sağlıyor. Doğru antibiyotiği, doğru sürede, doğru bir sistemle vermek gerekiyor. Bütün mesele budur." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Faruk Aydın Bebek Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title