Haberler

Omü'de Video Yardımı ile Göğüs Cerrahisi Ameliyatı

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde ilk defa göğüs cerrahisi ameliyatı video yardımı ile yapıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi'nde ilk defa göğüs cerrahisi ameliyatı video yardımı ile yapıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burçin Çelik, 59 yaşında akciğer adenokanser tanısı olan erkek hastaya VATS+sol üst lobektominin başarıyla uyguladıklarını söyledi. Doç. Dr. Burçin Çelik konuyla ilgili olarak şunları kaydetti: "VATS (video assisted thoracic surgery), göğüs cerrahisi ameliyatlarının video yardımı ile yapılmasıdır ve minimal invaziv girişimdir. Yıllar boyunca açık cerrahi girişimlerle yapılan göğüs cerrahisi ameliyatları günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle artık kapalı yöntemlerle de gerçekleştirilmektedir. VATS göğüs cerrahisi ameliyatlarında yıllardır uygulanmakla birlikte son yıllarda akciğer kanseri ameliyatlarında uygun hastalarda tercih edilmektedir. Akciğer kanseri tüm dünyada en sık görülen kanser türüdür. 2008 yılında dünya genelinde 1.6 milyon yeni akciğer kanseri tanısı konulmuş ve bu oran tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturmaktadır. Ülkemizde yapılan bir çalışmada Tuncay Göksel ve arkadaşları akciğer kanseri insidansını erkeklerde 74.2/100 bin, kadınlarda 9.3/100 bin olarak bildirmişlerdir. Ayrıca Türkiye'de yıllık beklenen yeni olgu sayısı 30 bindir. Bunların yaklaşık yüzde 82'si küçük hücre dışı akciğer kanseri olup bunların da yüzde 27'si ameliyat edilebilir hastalardır. Erken evre akciğer kanserinin cerrahi tedavisinde VATS tercih edilebilir. VATS ile daha az travma ve ağrı, daha hızlı taburculuk ve daha iyi kozmetik sonuçlar elde edilmektedir."

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu ise, "1997 yılından beri Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı'nda göğüs cerrahisine ait akciğer nakli dışındaki tüm ameliyatlar gerçekleştirilmektedir. Göğüs Cerrahisi kliniğinde yıllardır VATS hem tanı hem tedavi amaçlı olarak uygulanmaktadır. Ancak akciğer kanserinin tedavisinde ilk defa 5 Ağustos 2013 tarihinde Göğüs Cerrahisi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burçin Çelik tarafından uygulandı. 59 yaşında akciğer adenokanser tanısı olan erkek hastaya VATS+sol üst lobektomi uygulandı. Bu, bölgemizdeki ilk VATS lobektomi ameliyatı olup bundan sonra uygun hastalarda tercih edilecek tedavi yöntemi olacaktır" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title