Haberler

Van Belediye Şirketinde Yolsuzluğa, Bakanlıktan Suç Duyurusu

Van Belediyesi'ne Ait Mavi Kent Şirketi'nde Burhan Yenigün Döneminde Yapıldığı İddia Edilen 58 Milyon 860 Bin Tl'lik Yolsuzlukla İlgili Suç Duyurusunda Bulunduğu Belirtildi.

VAN Belediyesi'ne ait Mavi Kent Şirketi'nde,Ak Partili Belediye Başkanı Burhan Yenigün döneminde yapıldığı iddia edilen 58 milyon 860 bin TL'lik yolsuzlukla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın suç duyurusunda bulunduğu belirtildi. Mavi Kent Denetim Kurulu üyesi Zeki Yıldız, Bakanlık müfettişleri tarafından hazırlanan 104 sayfalık inceleme raporunun Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildiğini ve suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi. Yıldız, belediye olarak yaptıkları çalışmanın da tamamlandığını ve 78 sayfalık raporun hukuk komisyonunun incelemesinin ardından suçduyurusu dilekçesiyle birlikte savcılığa verileceğini belirtti.

Yerel seçimler sonrası Van Belediye Başkanlığı'nı kazanan BDP'li Bekir Kaya ve yönetimi, önceki başkan AK Partili Burhan Yenigün döneminde belediyeye ait Mavi Kent A.Ş'de yolsuzluk yapıldığını iddia ederek çalışma başlattı. Yaklaşık 2 yıl boyunca aralarında hesap uzmanları, makine, ziraat, inşaat mühendisleri, muhasebecilerin de bulunduğu yaklaşık 50 kişilik ekip dedektif gibi çalışarak 50 bin harcama evrakını didik didik inceledi. Yapılan inceleme sonrası 58 milyon 860 bin TL'lik bir yolsuzluk ve gereksiz harcama tespit eden komisyon, bununla ilgili 78 sayfalık bir rapor hazırladı. İçinde 10 bin yolsuzluk evrakının bulunduğu rapor yine BDP'li Belediye Başkanlığı tarafından oluşturulan hukuk komisyonu tarafından inceleniyor. İnceleme tamamlandıktan sonra belediye Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacak.

BAKANLIK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Konuyla ilgili açıklama yapan Mavi Kent A.Ş. Denetim Kurulu Başkanı Zeki Yıldız, geçmişte yolsuzluk yapıldığı yönünde gerekli müracaatları yaptıklarını ancak bu söylemlerinin gözardı edildiğini söyledi. Yıldız, belediye olarak konuyla ilgili araştırma yaparken, 20 mayıs 2008 günü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvurarak hesapların incelenmesini istediklerini söyledi. Yıldız'ın açıklamasına göre Bakanlık Teftiş Kurulu'nun hazırladığı ve Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdiği 104 sayfalık raporda özetle şu ifadeler yer aldı:

"Şirketin konu ve amacı ile ilgisi olmayan harcamaların yapıldığının tespit edildiği ve bu harcamalar ile ilgili olanlarının hukuki sorumluluklarının gerektiği, yani şirketin konu ve amacı ile ilgisi olmayan harcama tutarlarının harcamayı gerçekleştirenlerden tahsil edilmesinin gerekli olduğu, diğer yandan şirket ana sözleşmesine aykırı olduğu ifade edilen harcama tutarlarının bir kısmının dönemin yönetim kurulu başkanı Burhan Yenigün'den, bir kısmının yönetim kurulu üyeleri Abdullah Çalım ve Birol Duman, bir kısmının da yönetim kurulu üyeleri ile belediye görevlilerinden tahsil edilmesi gerekmektedir. Ayrıca yönetim kurulu üyelerinin görevlerini yerine getirmemesi sonucunda meydana gelen zarar nedeniyle, ortaklığın uğradığı zarardan dolayı yönetim kurulu üyelerine dava açılması gerektiği. Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil edildiği düşünülen hususlar ile ilgili olarak şirket yönetim kurulu üyeleri hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğu."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title