Haberler

"Üniversiteli Böcek" 5 Günde Zararlıları İmha Edecek

Elma İçkurduna Karşı Biyolojik Mücadele Uygulama Projesi Koordinatörü Özkan: "Bu faydalı böcekler meyvelerin üzerindeki veya ağaç dallarındaki kurtları yiyerek yok edecek"

Elma İçkurduna Karşı Biyolojik Mücadele Uygulama Projesi Koordinatörü Prof. Dr. Cem Özkan, zararlı böceklerle mücadele etmek için başlattıkları projede kullandıkları "üniversiteli böcekler"in testinden başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, "Bu faydalı böcekler meyvelerin üzerindeki veya ağaç dallarındaki kurtları yiyerek yok edecek" dedi.

Ayaş Halk Eğitim Merkezi'nde yapılan "Elma İçkurduna Karşı Biyolojik Mücadele Uygulama Projesi" tanıtımı toplantısında konuşan Özkan, domates fiyatlarının yükselmesine neden olan güve ile yapılacak mücadelenin kimyasal değil, biyolojik olması gerektiğini belirtti. Biyolojik mücadele çerçevesinde 25 yıldır üzerinde bilimsel çalışmalar yaptığı "chelonus oculator"un zararlılara karşı etkili bir biyolojik mücadele aracı olduğunu kaydetti.

Özkan, Tarım Federasyonu ile hazırladıkları projenin uygulama eğitimine 7 muhtar ve 50 çiftçinin katıldığını belirterek, 7 ay sürecek projenin tutarının 140 bin lira olduğunu söyledi. Özkan, Ankara Kalkınma Ajansı'ndan da destek aldıklarını bildirdi.

Günlük yaklaşık 100 bin adet faydalı böcek üretebildiklerini dile getiren Özkan, son günlerde domates fiyatlarındaki artışın sebepleri arasında yer alan zararlılar ile mücadele etmek için kimyasal yöntemler yerine biyolojik önlemler alınması gerekliliğine vurgu yaptı. Özkan, "Üniversiteli Böcek' sebzelerdeki zararlıların yanı sıra bazı meyvelerdekini de yok ediyor. İlaçlama, çevreye ve insan sağlığına zarar verirken, biyolojik mücadele çevre kirliliğini, mücadele masraflarını ve dış ülkelere olan ihracatı önlüyor" diye konuştu.

Sistemin doğru kullanılması durumunda kendi kendini sürdürebileceğine işaret eden Özkan, şunları kaydetti:

"Çiftçi, zararlı böceğin bahçesini sardığını tespit etmek için 'Feromon Tuzakları'nı ağaç dalına asacak ve dişi kokusunu alan zararlılar kafesin içine girdikten sonra yapışkan kağıtta kalacak. Zararlıların olduğu tespit edildiğinde, ağaçların en alt dalına faydalı böceklerin içinde bulunduğu tüpler asılacak. Tüplerin en alt dala asılma nedeni bu böcek türü aşağıdan yukarıya doğru davranış sergiliyor. Üniversiteli böceğin ömrü yaklaşık 5 gün ama bu süreyi uzatmak için tüpün etrafına bal karışımlı su serpilebilir. Balı yiyen böceklerin 10-15 gün yaşadıkları tespit edildi. Bu faydalı böcekler meyvelerin ürerindeki veya ağaç dallarındaki kurtları yiyerek yok edecek. Üniversiteli böceğimiz yiyeceği böcek kalmadığında yaprak yemediği için ölüyor."

Ayaş Kaymakamı Hasan Balcı da ceviz, kiraz, armut, elma ve domateste bir şekilde zararlı böcek ve kurt oluştuğunu hatırlatarak, bu projeyle ilaçlama sistemi yerine çiftçiye biyolojik mücadelenin kazandırılmasının önemli olduğunu vurguladı. - Ankara

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title