Haberler

"Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu"

Afrika Çalışmaları Birliği Başkanı Mazrui: ''Türkiye, İslam ülkelerine önderlik yapacak bir konumda ancak daha etkin rol üstlenmesi gerekiyor''

Afrika Çalışmaları Birliği Başkanı Ali Mazrui, "Türkiye, İslam ülkelerine önderlik yapacak bir konumda ancak daha etkin rol üstlenmesi gerekiyor" dedi.

Bağcılar Belediyesi ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Uluslararası İbn Haldun Sempozyumu" başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Mazrui, İbn Haldun'un çalışmalarının İslam ülkelerine ışık tuttuğunu, bunun mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, Afrika kıtasıyla daha yakın ilişkiler kurması gerektiğini belirten Mazrui, "Bence artık bir Türk kardeşliği kurmanın tam da zamanıdır. Türkiye, yeni arkadaşlarını oluşturuyor, dostlar ediniyor. Ancak Türkiye Cumhuriyeti'nin gücünün biraz daha fazla hissettirilmesi gerekiyor. İnanıyorum ki Türkiye'nin uzatacağı bu ele eskiden Osmanlı Devleti'ne bağlı bu ülkelerden cevap gelecektir" diye konuştu.

Mazrui, Mısır ve Suriye gibi bazı ülkelerin zorlu bir süreçten geçtiğini dile getirerek, "Benim teklifim, Türkiye'nin liderlik için daha büyük bir rol üstlenmesi. Medeniyetler İttifakı özellikle liderlik için çok mantıklı bir yaklaşım istiyor. Türkiye, İslam ülkelerine önderlik yapacak bir konumda ancak daha etkin rol üstlenmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Sempozyumda, Ali Mazrui ile sosyolog ve siyaset bilimcisi Şerif Mardin, İbn Haldun'un çalışmalarını ele alarak bunların günümüzde siyasi, sosyal ve kültürel hayata etkilerini değerlendirdi.

Dünyaca tanınmış akademisyen, tarihçi, sosyolog, yazar ve gazetecilerin katılımıyla İbn Haldun'un hayatı, eserleri ve bilim dünyasındaki etkilerinin tartışılacağı sempozyum, yarın sona erecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

İbn Haldun Ali Mazrui Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title