Haberler

Toplumun Yüzde 70-80'i Bel Fıtığı Riski Altında

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülçin Belene Taşlıyurt, Bel Ağrısının Günümüzde Çok Sık Rastlanan Sağlık Sorunlarından Birisi Olduğunu İfade Etti.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülçin Belene Taşlıyurt, bel ağrısının günümüzde çok sık rastlanan sağlık sorunlarından birisi olduğunu ifade ederek, "Hatta öyle ki insanların yüzde 70-80'i hayatları boyunca en az bir kere bu sorunla yüz yüze gelmekte" dedi.

Bel ağrılarının en sık sebeplerinden birinin de 'bel fıtığı' olarak ortaya çıktığını belirten Taşlıyurt, alınacak bazı tedbirlerle hastalıkla karşılaşmamanın mümkün olabileceğini kaydetti. Bel fıtığını, 'omurgayı meydana getiren kemikler arasındaki diskin kendini tutan bağı iterek ya da yırtarak dışarıya doğru taşması' şeklinde ifade eden Taşlıyurt, "Bel ağrısının günümüzde çok sık rastlanan sağlık sorunlarından birisi. Hatta öyle ki insanların yüzde 70-80'i hayatları boyunca en az bir kere bu sorunla

yüz yüze gelmekte. Çoğu zaman belli bir neden tespit edilmemekle beraber bilinen sebepler arasında ağır kaldırmak, zayıf bel kasları, darbe, kötü oturma pozisyonu, beli kötü kullanma gibi nedenler sıklıkla görülmekte. Bel fıtığı olan bir kişi de bazen hiç bir şikayet olmayabileceği gibi bazen de bel ağrısı, bacakların bir veya ikisinde birden ağrı, uyuşma, kasılma, kuvvetsizlik, bel hareketlerinde zorluk, idrar/gaita kaçırma gibi şikayetlerin bir veya birkaçı bir arada olabilir. Hastadan hastaya tedavi

yöntemleri değişebilir. O nedenle bel ağrısı olan hastanın ilgili hekime müracaatı gerekir" diye konuştu.

Günümüzde bel fıtıklarına genel yaklaşım konusuna değinen Taşlıyurt, tıbbi zorunluluk yoksa önce ameliyat dışı tedavilerin uygulanmasından yana olduklarını, prensip olarak ise ameliyatın son çare olduğunu kaydetti.

Belle ilgili ağrı ve şikayetler sonucu bilinçsiz hareketlerden kaçınılması gerektiğini belirten Dr. Gülçin Belene Taşlıyurt, "Bel çektirme veya belin çiğnenmesi gibi hareketlerin yapılması kişinin felç olmasına sebep olabilir. Bu gibi sorunlarda beklenmeden bir uzman kişi kontrolünde hareket edilmeli" şeklinde konuştu.

(Nİ-SA-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title