Haberler

'Şarja Takılı Cep Telefonu Kullanmayın"

HÜSEYİN KANBER - Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi  Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özen, cep telefonları ve diğer taşınabilir cihazların doğru şarj edilmemelerinin ölümle sonuçlanan kazalara neden olabileceğini belirtti.

Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cep telefonu bataryalarının patladığına dair son günlerde çok sık haberler yer aldığını belirtti.

Cep telefonu bataryalarının güç kaynağı olarak kimyasal yapıya sahip bir elaman niteliğinde bulunduğuna işaret eden Özen, "Bataryaların temas noktalarında toz, sıvı, kirlenme gibi etkenlerin oluşması, patlama riskinin ana faktörleri arasında sayılabilir. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlar da patlamayı tetikleyen faktörlerdendir. Bu nedenle cep telefonlarını aşırı sıcak ve soğuktan uzak tutmak gerekiyor" dedi.

Cep telefonlarının son yıllarda çok fazla fonksiyon içermesi dolayısıyla yoğun şekilde kullanıldığına dikkati çeken Özen, çok sık kullanılan cihazın bataryasının da çabuk tükendiğini kaydetti.

Şarj edilirken dikkat edilmesi gerekenler

Cihazları şarj ederken bazı konulara dikkat edilmesini gerektiğini anlatan Özen, "Akşam şarja konulup sabah alma gibi yanlışlıklar yapılıyor. Her telefonda pil şarj olduğu zaman otomatik kesen sistemler bulunmaması nedeniyle telefon, sürekli enerji altında kalabilir. Bu da telefonun teknolojisine ve şarj aletinin özelliklerine bağlı olarak kaçak akımlarla hem telefona zarar verebilir hem pilinin ömrünü etkiler hem de patlamasına yol açabilir" diye konuştu.

Telefonla şarjda iken konuşmanın büyük bir  yanlış olduğuna dikkati çeken Özen, şöyle devam etti:

"Özellikle anlık kaçak olması durumunda çarpılma gerçekleşebilmektedir. Dolayısıyla yeni olsun, eski olsun cep telefonlarında şarj edilirken aşırı ısınma hissediliyorsa veya telefonun bataryasında şekil bozukluğu gözleniyorsa mutlaka orijinaliyle değiştirilmesi gerekir. Çünkü her an patlayabilir. Patlama durumunda yaralanma ve doku yanıkları oluşabilmektedir. Yan sanayi ürünleri daha ucuz olabiliyor ancak bunlar orijinal pil veya şarj aletleriyle aynı standart özellikleri sağlayamayabilir. Dolayısıyla ürünün orijinal olmasına dikkat edilmeli."

Özen, ilk kez piyasa sürülen cihazlarda da patlama olabildiğini, bunun standart eksikliği, imalat hatası gibi nedenlerden kaynaklanabileceğini söyledi.

Cep telefonu patlamalarında yaralanmanın, kimyasal bir reaksiyon sonucu olması nedeniyle genellikle doku yaralanmalarıyla sonuçlandığını ifade eden Özen, şunları kaydetti:

"Cihazda  elektrik kaçağı olması durumunda ciddi bir sorun yaşanabilir. İnsan kalbi 30 miliamperlik akıma kadar dayanabilir. Eğer akım 100 miliampere kadar çıkarsa bu durumda çarpılma gerçekleşir. 100'ün üzerindeyse de ölümle sonuçlanabilir. Bu durum özellikle şarja takılı iken konuşma durumunda ortaya çıkabilir."

Diğer taşınabilir cihazlarda da risk aynı

Bu tür risklerin sadece cep telefonlarıyla sınırlı bulunmadığının altını çizen Özen, özellikle tablet başta olmak üzere çocukların yoğun zaman geçirdikleri oyun cihazlarında da aynı tehlikenin söz konusu olduğunu vurguladı.

Islak elle cep telefonuyla konuşmanın da tehlikeli olabileceğini vurgulayan Özen, "Islak ya da aşırı nemli el ile cep telefonlarının kullanılması, özellikle de şarjdayken tutulmuş ise çarpılma riskini artırır. Aynı şekilde çok terli iken telefona tutmak, özellikle şarja takılı ise çarpılma riskini artıran etkenlerdendir" dedi.

Özen, ömrü bitmiş bataryayı kısa aralıklarla şarja takarak kullanmanın patlama riskini artırdığını sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: AA / Teknoloji

Akdeniz Üniversitesi Şükrü Özen Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar?
500

Yorumlar (2)

adsoyaddeneme@deneme.com:

hmm

0
0
yanıtYanıtla
adsoyaddeneme@deneme.com:

mantikli

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title