Haberler

    Tekfur Sarayı Kapılarını Açmaya Hazırlanıyor

    Bizans döneminden kalan tek saray yapısı olarak bilinen Tekfur Sarayı kapılarını yeniden açmaya hazırlanıyor.

    İstanbul"un tarihi yarımadası içinde yer alan ve şehrin en eski tarihi yapılarından birisi olma özelliğiyle de dikkatleri çeken Tekfur Sarayı kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bir süre önce restore edilerek kullanılabilir hale getirilen saray binası, kapılarını "çini müzesi" olarak yıllar sonra yeniden açmak üzere.

    DEFİNECİLERİN HEDEFİ OLMUŞTU

    Bizans İmparatorluğu döneminde bölgede yer alan Blakhernai Saray kompleksi içinde yer alan, günümüzde ise İstanbul kara surlarına bitişik bir konumda yer alan Tekfur Sarayı, Osmanlı ve cumhuriyet döneminde çeşitli amaçlar için kullanıldı. Depo ve bir dönem çini üretim atölyesi olarak da işlev gören saray binası uzun yıllardır boş ve korumasız bir halde bulunuyordu. Bir dönem "define" arayıcılarının da mekanı haline gelen saray binasının içi kazılan çukurlarla doluydu. Şuan Topkapı Sarayı"nda sergilenen Kaşıkçı Elması"nın da Tekfur Sarayı kalıntıları arasında bulunduğu çeşitli rivayetlere konu olmuşken, definecilerin de bu mekanı mesken tutmasına aslında çok da şaşmamak gerekiyor.

    ÇATI EKLENDİ

    Son dönemde restore edilen tarihi binalar arasına katılan Tekfur Sarayı tartışmalı bir rekonstrüksiyon sürecinden geçti. Bazı uzmanlarca aslına uygun olmayan bir şekilde yenilenmesi konusunda eleştiri alan çalışma sonrasında sarayın açık olan çatı kısmı eklenerek kapalı bir mekan haline dönüştürüldü. Girişle birlikte 3 katlı bir plana kavuşan saray binasında şimdilerde ise çini müzesi olarak düzenlenmesi konusunda yeni hazırlıklar yürütülüyor.

    Kaynak: Projemlak / Emlak

    İstanbul Emlak Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title