Haberler

TBMM Araştırma Komisyonu Tuzla'daki İncelemelerini Tamamladı

Gemi İnşa Sanayisindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartları Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, Tuzla Tersaneleri'ndeki İncelemelerini Tamamladı. Komisyon Başkanı Mehmet Domaç, Amaçlarının Gelişmiş Denizcilik Sektörü Oluşturmanın Yanı Sıra İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konusunda Dünya Standartlarını Yakalamak Olduğunu Belirtti.

Gemi inşa sanayisindeki iş güvenliği ve çalışma şartları sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, Tuzla Tersaneleri'ndeki incelemelerini tamamladı. Komisyon Başkanı Mehmet Domaç, amaçlarının gelişmiş denizcilik sektörü oluşturmanın yanı sıra işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda dünya standartlarını yakalamak olduğunu belirtti.

TBMM Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ile Komisyon Başkanvekili Fuat Bol, Komisyon Sözcüsü Mehmet Beyazıt Denizolgun ve üye Recai Berber, bugün Tuzla Tersaneler bölgesinde yaptıkları incelemelerin ardından alınacak acil önlemleri açıkladı. Tersaneler bölgesindeki Türk Loyyddun'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Komisyon Başkanı Domaç, Tuzla'daki ölümlerle ortaya çıkan durumu değerlendirdiklerini söyledi. Kurulduktan sonraki 15 gün içerisinde yoğun ve aralıksız çalışma yaptıklarını belirten Domaç, komisyon olarak bu çalışmada 5 tane, geçen süre içerisinde de 15 uzmanı dinlediklerini kaydederek, "Bugün farklı tersanelerde incelemeler yaptık. Hiç koşullara uymayan tersaneler gördüğümüz gibi Türkiye'nin aydınlık yüzünü gösteren tersaneler de gördük" dedi.

Bu tersanelerde bir takım acil önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Domaç, alınacak önlemleri ise şöyle sıraladı:

"Yüksek yerlerdeki korkuluk ve iskeleler güçlendirilmeli. Elektrikli taş motorları kaldırılmalı, havalı sisteme geçilmeli, çalışma alanı ve yakınındaki tüm tankların sabah ve akşam gaz ölçümleri yapılmalı. İş kazalarının çoğu ya gaz patlamasından veya işçinin üstüne cisim düşmesinden kaynaklanıyor. Elektrik yangınlarına karşı kuru kimyevi tüplerin artırılması gerek. Eğitim konusunda da var olan Denizcilik Meslek Liseleri sayılarının artırılması, bu alanda 2 yıllık yüksek okulların açılması gerekiyor.

Burası ağır bir iş alanı. İşçinin mesaisi 7 buçuk saatte sınırlı, ama mesaiye kalan olabilir. Fakat aşırı mesaiye yüklenilmemeli, aşırı yorgunluk dikkatsizlik sonucu kazalara ve ölümlere yol açabilir. İşçiler mutlaka pazar günlerini tatil yapmalı. Alt yüklenici ile yüklenici arasındaki işçi sağlığı ve iş güvenliği konusundaki protokollerin ortak bir protokolle oluşturulacak kuralların uyulması gerekir, uymayanların da cezalandırılması gerekir." Domaç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın tersanelerdeki denetlemeleri sıklaştırması gerektiğini de söyledi. Tuzla tersanelerinde yangın olmasını istemediklerini ama herhangi bir yangın olayında deniz itfaiyesi ile belediye itfaiyesi arasındaki karmaşanın kaldırılması gerektiği vurgulandı.

Tuzla tersanelerinin taşınmasıyla ilgili bir soru üzerine Domaç, "Tuzla tersaneleri 1984 yılında kurulmaya başlandı. 24 yıllık bir süreç. Bir yılda, iki yılda taşınması elbetteki beklenemez. İstanbul'un yeni şehir planına göre Tuzla tersanelerinin burada olmaması gerekir. Ancak 24 yılda kurulan bir tersanenin taşınması en az 10-15 sene sürer. Şehir planlayıcıları bunun gelecekte olabilecek bir düşünce olduğunu söylediler. Ancak hükümetin böyle bir kararı yok" diye konuştu.

Bundan sonra kurulacak tersanelerin dava güvenli olmasını beklediklerini ve komisyonun 2 hafta daha incelemelerde bulunacağını belirten Domaç, "Amacımız gelişmiş denizcilik sektörünü yakalamak. Bu alanda dünyayı yakalamak. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda dünya standartlarını yaratmak, 40 bin işçi çalışan Tuzla yerine 140 bin işçi çalışan Tuzla oluşturmaktır" şeklinde konuştu.

(FA-FA-CİN-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title