Haberler

TBMM Adalet Komisyonu, Sezer Tarafından Veto Edilen Vakıflar Kanunu'nu Aynen Kabul Etti

TBMM Adalet Komisyonu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Tarafından Veto Edilen Vakıflar Kanunu'nu Kabul Etti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Vakıflar Konusunda Köklü Bir Geçmişe Sahip Olan Türkiye'nin Bu Konuda Başka Ülkeleri Örnek Almak Yerine Dünyaya Örnek Olması Gerektiğini Söyledi.

TBMM Adalet Komisyonu, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen Vakıflar Kanunu'nu kabul etti. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, vakıflar konusunda köklü bir geçmişe sahip olan Türkiye'nin bu konuda başka ülkeleri örnek almak yerine dünyaya örnek olması gerektiğini söyledi.

10. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından geçen dönem bazı maddelerinin yeniden görüşülmesi için TBMM'ye iade edilen Vakıflar Kanunu, AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu'nda ele alındı. Toplantıya katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Yazıcı, 10. Cumhurbaşkanı Sezer'in iade gerekçesinde yasanın AB süreci dolayısıyla çıkarıldığını belirttiğine işaret ederek, bu görüşe katılmadığını kaydetti. Yazıcı, yürürlükteki kanunun iyi bir kanun olduğunu ancak yetersiz

kaldığını dile getirdi. Türkiye'nin vakıflar konusunda köklü bir geçmişe sahip olduğunu kaydeden Yazıcı, bu konuda Türkiye'nin başka ülkeleri örnek almak yerine dünyaya örnek olması gerektiğini dile getirdi. Yargıtay'ın 1974 yılında verdiği kararın ardından azınlık cemaatlerinin taşınmazlarından 28 tanesinin Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne, 114 tanesinin ise Hazine'ye devredildiğini hatırlatan Yazıcı, yasada bu taşınmazların iadesi için 18 aylık sürenin öngörüldüğünü bildirdi.

Görüşmelerin sonunda Komisyon, Vakıflar Yasası'nı aynen kabul etti. Yasaya göre yeni kurulan vakıflar, vakıf senetlerinde yazılı amaçlarını gerçekleştirmek için Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne beyanda bulunarak şube ve temsilcilik açabilecek. Yabancılar, Türkiye'de hukuki ve fiili mütekabiliyet esasına göre yeni vakıf kurabilecek. Genel Müdürlük tarafından yapılacak tebligata rağmen bilgi ve belgelerini zamanında iletmeyen, gerçeğe aykırı beyanda bulunan vakıf yönetimlerine 500 YTL para cezası verilecek.

İzin almadan mal edinebilecek olan vakıflar, malları üzerinde her türlü tasarruf hakkına sahip olacak. Genel Müdürlük tarafından değerlendirilemeyen veya işlev verilemeyen hayrat taşınmazlar, asli niteliğine uygun kullanılıncaya kadar kiraya verilebilecek. Cemaat vakıflarına ait kısmen veya tamamen hayrat olarak kullanılmayan taşınmazlar, vakıf yönetiminin talebi halinde Meclis kararıyla aynı cemaate ait başka bir vakfa tahsis edilebilecek.

Vakıflar, vakıf senedinde yer almak şartıyla amaç ve faaliyetleri doğrultusunda, uluslararası faaliyet ve işbirliğinde bulunabilecek ve yurtdışında şube ve temsilcilik açabilecekler. Vakıflar, yurtiçi ve yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan ayni ve nakdi bağış ve yardım alabilecek ve bağış ve yardımda bulunabilecekler.

(ZÇ-CC-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title