Haberler

Tarla Faresinin 13'üncü Türü Kilis'te Keşfedildi

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Türkiye'de şu ana kadar 12 türde yayılış gösteren tarla faresinin yeni bir türünü Kilis'in Elbeyli İlçesi çevresinde keşfettiklerini söyledi. Prof. Dr. Sözen, kromozom sayısı, post rengi ve kafatası özellikleri ile diğer türlerinden ayrılan yeni türe, 'Elbeyli tarla faresi' adını verdiklerini belirtti.

Prof. Dr. Mustafa Sözen, Kilis'in Elbeyli İlçesi çevresinde bulup örneklerini aldıkları tarla faresi üzerinde, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Nuri Yiğit ve Prof. Dr. Ercüment Çolak ile çalışma yaptıklarını söyledi. Prof. Dr. Sözen, inceleme sonunda söz konusu türün, Türkiye'de 12 türde yayılış gösteren tarla faresinin yeni bir türü olduğunu keşfettiklerini belirtti. 'Elbeyli tarla faresi' adını verdikleri 13'üncü türün diğer türlerden farklı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sözen, "Yeni türümüz, kromozom sayısının 2n= 46 olması ile Türkiye'deki diğer tarla faresi türlerinden kesin bir şekilde ayrılmaktadır. Bunun yanında post rengi, bazı kafatası özelliklerine göre de ayrılmaktadır" dedi.

Yeni tür ile ilgili hazırladıkları makalenin TÜBİTAK tarafından yayınlanmakta olan Türk Zooloji Dergisi'nde yayınlandığını ifade eden Prof. Dr. Sözen, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar yapılan bilimsel çalışmalarımızda türün yayılışının sadece Elbeyli çevresi ile sınırlı olduğunu belirledik. Ancak türün yayılışının Suriye'ye doğru ve Kilis'in diğer bölgelerine doğru devam edebileceğini düşünüyoruz. Özellikle buğday tarlalarında ve çayırlık alanlarda yayılış gösteriyor. Mevcut durumda, yeni keşifler yapılana kadar bu türün sadece Kilis'te yayılan ve Türkiye'ye özgü yani endemik bir memeli türümüz olduğunu söyleyebiliriz. Mevcut bilgilere göre oldukça dar bir yayılışı olduğu için öncelikle türün yayılış alanını belirlemeli ve türü tehdit eden faktörler varsa ortaya konulmalıdır. Sonrasında da elde edilecek sonuçlara göre gerekiyorsa türün korunmasına yönelik tedbirler alınmalıdır." - Zonguldak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Sözen Elbeyli Türkiye Kilis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli? Süleyman Yalvaç kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yalvaç Belediye Başkan adayı Süleyman Yalvaç kaç yaşında, nereli? Tamer Yalçın kimdir? Zafer Partisi Isparta- Şarkikaraağaç Belediye Başkan adayı Tamer Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhterem Arslan kimdir? Zafer Partisi Isparta- Sütçüler Belediye Başkan adayı Muhterem Arslan kaç yaşında, nereli? Sami Eroğlu kimdir? Memleket Partisi Yozgat Bahadın Belediye Başkan Adayı Sami Eroğlu Kaç yaşında, nereli? Seçimden sonra dolar yükselir mi? Dolar ne kadar olacak, artar mı? Burhan Karakoç kimdir? Memleket Partisi Sivas Sarıkışla Belediye Başkan Adayı Burhan Karakoç Kaç yaşında, nereli? İdil Özkan kimdir? Memleket Partisi Kırklareli Lüleburgaz Belediye Başkan Adayı İdil Özkan Kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title