Haberler

Ankara'da Büyük Panik Yaşanmasına Sebep Olan Sonik Patlama Nedir?

Güncelleme:

Ankara'da korkutan patlamanın ardından sesin nedeninin sonik patlama olduğu ortaya çıktı. Sonik patlamanın ne olduğu ise, vatandaşlar arasında merak konusu oldu.

Ankara'da vatandaşların büyük panik yaşamasına sebep olan sesin F-16 eğitim uçuşu sırasında yaşanan sonik patlamadan kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Sonik patlamanın ne olduğu vatandaşlar arasında merak konusu oldu.

SONİK PATLAMA NEDİR?

Sonic patlama, ses hızı veya üzerinde bir hızla hareket edilmesinin bir sonucudur. Ses hızı, deniz seviyesinde ve 21 derece sıcaklıkta yaklaşık 1235.5 km/sa'dir. Bazı uçaklar ve jetler bu hızı aşabildikleri için sonic patlama oluşturur. Jetler, alçak uçuş yaptığından dolayı sonic patlama sesi hissedilir.Günümüzde bazı uçaklar bu hız sınırını aşabiliyor ve bunun sonucunda da sonik patlamalar meydana geliyor.

Sonik Patlama (Sonic Boom) Nedir? Nasıl Oluşur?

F-16'LARIN TANIDIK SESİ

Örneğin F-16'lar, ses hızından daha hızlı uçabildikleri için sonik patlama meydana getiriyorlar. Bir uçak hareket halinde iken sürekli olarak, yarıçapları uçağın bulunduğu konumdan dışarıya doğru büyüyen küresel ses dalgaları oluşturur. Bu dalgaların hızı; havanın yoğunluğu, nem oranı gibi değerlere bağlı olup; sesin o atmosfer koşullarındaki hızına eşittir. Uçak yeterince yüksekten uçuyorsa, yere ulaşamaz, dolayısıyla onları duymayız bile. Ancak uçak ses hızına ulaştığında, yol açtığı ses dalgalarını önüne katıp sürüklemeye başlar.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Teknoloji Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title