Haberler

Krom nerede çıkarılır? Krom nerede kullanılır? Krom maden midir?

Güncelleme:

Dünyada zengin doğal taş oluşumları bulunuyor. Türkiye'de bu doğal maden ve taş oluşumuna sahiptir. Krom nerede çıkarılır, kullanım alanları neresidir merak ediliyor. Krom nerede çıkarılır? Krom nerelerde kullanılır? Krom maden midir? sorularına yanıt aranıyor. Peki, Krom nerede çıkarılır? Krom nerelerde kullanılır? Krom maden midir?

Türkiye jeopolitik açıdan önemli bir yere sahiptir. Madenler konusunda oldukça zengin bir altyapıya sahip olmakla birlikte, birçok maden yatağı bulunuyor. Krom nereden çıkarılır ve krom nerelerde kullanılır merak ediliyor. Krom maden midir ve krom kullanım alanları neresi soruları araştırılıyor. Krom nerede çıkarılır? Krom nerelerde kullanılır? Krom maden midir? Detaylar haberimizdedir…

KROM NEREDE ÇIKARILIR?

Ülkemizde krom yatakları 7 bölge üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Muğla, Burdur ve Denizli bölgesi: Andızlık, Anik yatakları, Ilıkdere, Kaymakam, Biticealan, Kandak

Elazığ bölgesi: guleman

Erzincan – Tokat bölgesi (kopdağı yatakları, Artova ve kızıldağ)

Adana – Mersin bölgesi (doruca, yatakardıç, dereocak, kızılyüksek, dereocak yatakları)

Eskişehir – Bursa bölgesi (Orhaneli yatağı)

Antalya ve Kahramanmaraş bölgesinde bulunmaktadır.

KROM NEREDE KULLANILIR?

Krom, metalurji'de %79, refrakter malzemede %8, kimya endüstrisinde ise kadar kullanılmaktadır. Çelik üretiminde kütük demir içine katılmak suretiyle sağlamlık, sertlik ve aşınmaya karşı dayanıklılık sağlar. Metalurji sanayiinde yaklaşık %95 oranında ferrokrom şeklinde kullanılır. Demir ile beraber olan alaşıma ferrokrom denir. Kısaca çelik de denilmektedir. Ferrokromun %90 kadarı paslanmaz ve dirençli çelik yapımı için kullanılmaktadır.

Kimyasal sektörde kullanımı ise uçak ve gemi yapımı içindir. Asit ve boya hammaddesi yapımında da kullanılmaktadır.

KROM MADEN MİDİR?

Johann Gottlob Lehmann, 1762 yılında Rusya'da, Ural Dağları'nda kromun izine rastladı ve 1797'de Louis Nicolas Vauquelin bu cehveri çözümlemeyi başarınca elemente renk konusundaki kuvvetinden dolayı bu adı verdi.

Krom çok sert olması ve erime noktasının 1857 °C olması nedeniyle, metallere sertlik sağlanması ve zırhlı araç yapımı için kullanılır. En önemli kullanım alanı Nikel ile beraber paslanmaz çeliklerdedir. Oluşturdugu kromoksit tabakası çelik yüzeyini film tabakası gibi kaplar ve kimyasal korozyona karşı dayanıklılık sağlar.

Krom doğada +3 yüklüdür, indirgenme reaksiyonuyla +6 değerlik alır. Toz formdaki krom, deri tabaklamada uzun yıllardır kullanılmaktadır. Deriye uzun süre dayanma özelliği kazandırır. Ayrıca 118 elementten 24. sıradadır. Latincesi Chromium'dur ve simgesi Cr'dir.

Krom kandaki şekerin hücrelere aktarılmasına yardımcı olur. Krom yer fıstığı, yumurta sarısı, peynir, üzüm suyu, maya, istiridyede bulunur. Kemiklere de faydası vardır.

Krom sanayi ortamında iş parçalarının hareket ettiği yataklar içerisinde aşınmasını da engellemektedir. Bir piston ve piston yatağının krom kaplama işlemi yapıldıktan sonra çalışması ile ömrü ortalama 4 - 8 ay arası artmaktadır. (Tabii ki parçadan parçaya değişir) Yani kısaca krom korozyonu da engellemekte ve kayganlığı sağlamaktadır.

Bilim adamları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Cr+6 iyonu ve bileşiklerinin kanser yaptığı yönündeki bilgilere ulaşıldı ve IARC (International Agency for Research on Cancer) tarafından Grup 1 (İnsanlar için Kanserojen) olarak sınıflandırıldı.

Haberler.com / Sena Demiröz - Gündem

Kroman Çelik Gündem Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle! İSTANBUL GENELİ: 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı? #128669 İstanbul'da 1 Mayıs'ta alternatif yollar hangileri? #128651 1 Mayıs İstanbul'da kapalı olan yollar ve alternatif güzergahlar hangisi? #9940 1 Mayıs'ta hangi yollar açık? 1 Mayıs'ta vapur seferleri olacak mı? 1 Mayıs vapur seferleri iptal edildi mi? Şişli'de 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Şişli'de alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! Beşiktaş'ta 1 Mayıs'ta hangi yollar kapalı olacak? Beşiktaş'ta alternatif güzergahlar neler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif güzergahlar! 1 Mayıs'ta Beyoğlu'nda hangi yollar kapalı olacak? Beyoğlu'nda alternatif güzergâhlar nereler? 1 Mayıs'ta kapalı yollar ve alternatif yollar!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title