Haberler

Çam kozalaklarının patlayarak yeni orman yangınlarına neden olduğu iddiası

Güncelleme:

Günlerce süren orman yangınlarının ardından dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Çam kozalaklarının patlayarak yangının şiddetini artırdığı ileri sürüldü. Ancak bilimsel literatürde kozalakların patladığına dair bir kanıt yok.

Muğla'nın Milas ilçesindeki yangınlarda alevler Kemerköy Termik Santrali'ne sıçradı. Sirenlerin çalmaya başladığı ve patlamaların da yaşandığı bölgede elektrikler kesildi. Yangın sürerken açıklama yapan yetkililer santralin patlama riskinin olmadığını söyledi.

Yangınlarla ilgili yapılan bazı haberlerde, kozalak patlamasının yangının şiddetini yükselttiği iddia edildi.

KOZALAKLARIN PATLAIĞINA DAİR KANIT YOK

Kızılçam kozalaklarının çabuk yandıkları doğru; ancak patlamak gibi bir huyları yok. Şöminede veya odun sobasında çıra olarak kullanılabilirler, tam da bu yüzden orman yangınları sırasında olağan şüpheli haline gelmiş olabilirler. Ancak çam kozalaklarının patlayıp uzaklara savrularak yeni yangınlara neden olması mümkün görünmüyor. Ormancılık literatüründe böyle bir bilgi yer almıyor. Bilimsel literatürde kozalakların patladığına dair bir kanıt yok. Yapılan bilimsel çalışmalarda farklı sıcaklıklarda kozalakların patlamadığı görülüyor.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title