Haberler

35 bin lira maaş alıp 6 ay tatil yapıyorlar! Havalar soğuyunca iş bitiyor

Güncelleme:

Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde çobanlar 6 ay boyunca aylık 35 bin lira maaşlar çalışıyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte hayvanlar ahırlara çekiliyor. Böylelikle çobanların 6 aylık tatil dönemi başlıyor.

Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde ilkbahar aylarında ve keçi ile koyun sürülerinin otlatılması için 35 bin lira maaşla çalışan çobanlar, sonbaharın gelmesiyle görevlerine ara verdi. Binlerce sürüyü dağlarda aylarca otlatan ve "berivan" olarak bilinen süt sağma işçileri 6 aylık yoğun çalışmanın ardından mola verecek.

Başaran köyü sakinleri, havaların soğumasıyla birlikte keçi ve koyunlarını ahırlara getirme işlemlerine başladı. Hayvan üreticileri, sürüden ayırdıkları hayvanlarını kış döneminde 6 ay boyunca ahırlarda besleyecek.

Köy muhtarı Ramazan Gükçe, ilçe genelinde her yıl bahar aylarında çoban tuttuklarını belirterek, "6 ay çoban ve berivanlar çok zorluk çekiyor. Sonbahar geldi, her yıl bu vakitlerde köylüler toplanıyor, herkes koyun ve keçisini sürüden ayırıp ahırlara götürüyor. Dışarda kalırlarsa hastalanırlar. Bu yüzden soğuklardan da korumuş oluyoruz. Çobanlar evlerine gidecek, berivanlar da 6 ay evlerinde kalmış olacak. Bu zorlu mesai sona erdi" dedi.

Haberler.com / Tahsin Erkin Erk - Gündem

Beytüşşebap Beytüşşebap Uludere Şırnak Tatil Gündem Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title