Haberler

Sıcak Hava ve Çöplük Bozayıların Uykusunu Kaçırdı

HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki ormanlarda yaşayan bozayıların uyku düzeninin havaların ısınması ve ilçedeki çöplük yüzünden bozulduğu bildirildi.

Yaz aylarında beslenmek için Artvin'in Şavşat ilçesi kırsalına giden bozayılar, ekim-kasım aylarında gittikleri güzergahı takip ederek Sarıkamış'a döndü. Kış mevsiminde Sarıkamış'taki sarıçam ormanlarında kış uykusuna yatan bozayıların bir kısmı, hava sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle erken uyandı. İlçedeki bozayıların bazılarının ise şehir çöplüğünde beslenme imkanı bulduğu için hiç kış uykusuna yatmadığı anlaşıldı.

KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sarıkamış kırsalının Türkiye'de "bozayı" denildiğinde ilk akla gelen alanlardan olduğunu belirtti.

Çoban, özellikle Sarıkamış ormanları ve Allahuekber Dağları Milli Parkı'nın Türkiye'de yaşayan bozayıların beslenmeleri, kış uykusuna yatmaları ve üremeleri açısından çok önemli nokta olduğunu söyledi.

Bu sene Türkiye genelinde ve bölgede hava sıcaklığının yüksek seyretmesi yüzünden Sarıkamış'taki bozayıların kış uykusunu erken sonlandırdıklarını ve yavaş yavaş uyanmaya başladıklarını ifade ederek, "Bozayılar, bu periyotta yavaş yavaş kendi hareketlerini, beslenmelerini arttıracaklar ve tekrar ilkbahara hazırlanacaklar." dedi.

Sarıkamış çöplüğünün ayıların uykusunu kaçırdığını anlatan Çoban, "Sarıkamış'ta bozayıların kış uykusundan erken uyanmasının ya da hiç uyumamasının sebebi Sarıkamış çöplüğü. Bozayılar, aslında beslenme miktarındaki düşüşten dolayı kış uykusuna yatıyor. Bu çöplük ise ayılar için hazır besin kaynağı." bilgisini paylaştı.

"8 bozayı takip ediliyor"

Çoban, ilçeye 5 kilometre uzaklıktaki şehir çöplüğünün bazı ayıların kış uykusuna yatmasını engellediğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çöplük, hazır besin sunduğu için bazı bozayılar bunu fırsat bilip kış uykusuna yatmayıp bütün kışı çöplükte geçirerek ilkbahara hazırlanıyor. Bunun olmaması için de Sarıkamış Belediyesi ve Kaymakamlığıyla çöplüğün kademeli olarak kapatılıp çöp tenekelerinin de bozayıların açamayacağı şekilde dizayn edilmesi için çalışmalarımız devam ediyor."

Yakalanan bazı bozayılara verici takarak takip ettiklerini hatırlatan Çoban, şunları kaydetti:

"Son 5 yılda 55 bozayı yakaladık. Geçen yıl yakalayıp uydu vericisi taktığımız 8 bozayının tamamı şu an uyuyor. Yattıkları noktaları bildiğimiz bozayıların uyandıklarını sinyaller aracılığıyla öğreniyoruz. O ayılar yuvadan çıkınca gidip mağaralarını inceleyerek yalnız mı yavrusuyla mı yattığına ilişkin veriler elde ediyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Emrah Çoban Sarıkamış Türkiye Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title