Haberler

Sarıkeçililer, Yerleşik Düzene Geçmek İstiyor

Kış Aylarında Mersin'in Silifke İlçesine Bağlı Yeşilovacık Beldesinde Kıl Çadırlarda Yaşayan Sarıkeçili Yörükleri, Yerleşik Düzene Geçmek İstiyor.

Kış aylarında Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Yeşilovacık beldesinde kıl çadırlarda yaşayan Sarıkeçili Yörükleri, yerleşik düzene geçmek istiyor.

İlçe merkezi ve köylerdeki ilköğretim okullarını teftiş eden Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Müfettişleri Hüseyin Yakar, Kenan Okuyucu, Hünkar Narin, Seka İlköğretim Okulu Müdürü Kadir Kaynar, Atayurt İlköğretim Okulu Müdürü Cemalettin Evren ve Taşucu İlköğretim Okulu Müdürü Abdurrahman Tülü, Yeşilovacık beldesinde dağlık arazide yaşayan Sarıkeçili Yörükleri'ni kıl çadırlarında ziyaret ederek, ailelere çocuklarının okula gidip gitmediğini sordu. Sarıkeçili Yörükleri Aşiret Reisi Halil Öksüzoğlu, çocuklarını okula gönderemediği için üzüldüğünü belirterek, "Gönül ister ki çocuklarım okullarına gitsin, okusunlar, iş güç sahibi olsunlar. Ancak biz göçer Yörükler, yerleşik düzende olmadığımız için çocuklarımızı okutamıyoruz. Göç ayrı bir sorun. Ömrümüz yollarda geçiyor. Kimi zaman oğlaklarımız yürüyemez hale geliyor, yavaş gitmemiz gerekiyor. Yaylalara 1.5 ay sürüyor varmamız. 3 ay sonra tekrar dönüş yolculuğuna geçiyoruz. Bu anlamda artık yerleşik düzene geçmek istiyoruz ve bu konuyla ilgili gerekli yerlere yazışmaları yaptık. Eğer isteklerimiz kabul edilirse, bizler de yerleşik düzene geçip çocuklarımızı rahatlıkla okutacağız" dedi.

Müfettiş Hüseyin Yakar da, Sarıkeçili Yörükleri'ne yerleşik düzene geçtikleri takdirde ellerinden gelen yardımı yapacaklarını belirterek, "Türkiye'de eğitim seviyesini yükseltmek için çocuklarımızı okutmalıyız. 'Ağaç yaşken eğilir' sözünden de anlaşılacağı gibi çocuklarımıza verebileceklerimizi küçük yaşlardayken vermeliyiz. Sarıkeçili Yörükleri'nin yaşamları ortada. Yörük ailelerin çocuklarına her türlü kolaylığı sağlayıp okumaları için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" diye konuştu.

Deve, at, eşek ve keçileriyle birlikte sahilden yaylaya, yayladan sahile göçerek Yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçililer, yaz aylarını yaylalarda geçirmek için yollara düşüyor. Yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da kışın sahillerde geçiren Sarıkeçili Yörükleri, göç başlamadan satın aldıkları un, bulgur, tuz, yağ, kefenlik, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını develere yükleyip yola çıkıyor. Yörükler, 1.5 ay süren yolculuğun ardından Şeyhömer, Çakırderesi, Gıravga ve Gökgedik köyleri, Hacıbaba Dağı, Armusun köyü, Abaz Dağı, Mayköy, Çukurçimen köyü ve Seydişehir yolunu takip ederek yaylalara ulaşıyor.

(MŞ-MT-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title