Haberler

Şanlıurfa: Yahudiler Yakup Kuyusu'ndaki Ayin İçin Bu Yıl Şanlıurfa'ya Gelmedi

Her yıl Eylül ayının ilk haftasında ayin yapmak için Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'ne gelen Yahudiler'in, bu yıl güvenlik gerekçesiyle gelmedikleri ileri sürüldü.

Harran'ın, Yahudiler için önemli bir yer olduğunu belirten turizmciler, Yahudiler'in bu yıl güvenliği gerekçe göstererek Yakup Kuyusu'ndaki ayine katılmadıklarını söyledi. Yahudilerin çok ilginç bir ayin yaptıklarını belirten turizmciler, kuyunun önemini ve Yahudiler'in yaptıkları ayinini şu şekilde anlattı:

"Harran'ın bir kilometre uzaklığında bulunan ve halk tarafından "Yakup'un kuyusu" olarak adlandırılan kuyunun Yahudiler açısından önemi büyüktür. Yahudi din adamı tarafından gerçekleştirilen ayine bazı İsrailliler de katılıyor. Grupta bulunan 3 din adamıysa, başlarına kippa, diğer adıyla yarmunk takıyor. Yahudiler için Roş Aşana Günü, Şabat ile kutsal sayılan 14 gün arasında yer alıyor. Her yılın eylül ayında 2 gün olarak kutlanan 'Roş Aşana'da oruç tutulmuyor, ağlanmıyor fakat günahlar içten itiraf ediliyor. Bu günde 'taşıma' dışında, Şabat günü yapılması yasak olan hiçbir işi yapmıyorlar. Roş Aşana'nın Harran'daki Yakup'un Kuyusu başında kutlamasının nedeniyse Yahudiler, geleneksel olarak, Roş Aşana'nın ilk günü yapılan Minha duasından sonra bir su kaynağına gidilmesi ve uygun duanın yapılmasıyla 'Taşlih' geleneğinin yerine getirilmesi gerektiğine inanıyor. Taşlih geleneği, kaynağını, İbrahim'in İshak'ı Tanrı'nın emri üzerine kurban etmeye götürmesi sırasında olan olaylardan alıyor. İnanışa göre, şeytan İbrahim'in sınavı geçememesi için elinden gelen her şeyi yapar. Bunlardan biri de geçilmesi mümkün olmayan bir nehirdir. İbrahim nehirde ilerleyerek, Tanrı'ya yardım etmesi için yalvarır; nehir, ortaya çıktığı gibi yok olur. Yahudiler, Roş Aşana günü bir su kaynağı başına giderek dua okur ve bu sınavı hatır. Yahudi din adamı boynuzdan yapılmış nefesli bir çalgıyı çalıyor. Roş Aşana'da Şofar çalınması, tüm yargılanacak olanların uyarılması anlamına geliyor. Şofar çalınmasının beklenen etkiyi yapması halindeyse, Tanrı'nın, Roş Aşana gününde herkesin tövbesini kabul edeceğine inanılıyor. Şofar belli bir tarzla, ilk olarak kısa ve kesik bir şekilde çalınıyor. Bu tarz, Yahudilerin de bir şeyleri kırması anlamına geliyor. Kırılacak şeyinse, 'kötü dürtü' olduğuna inanılıyor. Ardından Tekia, yani düz ve uzun bir ses şeklinde çalınıyor. Bu, Yahudilere ve dünyaya, krallarının Tanrı olduğunun ilanı anlamına geliyor. Tekia'yı ağlama sesi olarak adlandırılan Şevarim, yani orta uzunlukta 3 ses izliyor ve şofarın çalınışı Terua adı verilen ve birbirini izleyen kısa ve güçlü 10 sesle sona eriyor. Şofarının eğik ve kıvrımlı olmasıysa, Yahudilerin, Tanrı'ya hizmet ederken kalplerini ona doğru eğmeleri gerektiği anlamına geliyor. Şofar çalınarak, Tanrı kainatın hakimi ilan ediliyor. Ayin boyunca erkekler vücutlarını ileri geri hareket ettirerek ritim tutuyor. Kuyudan plastik şişelere su doldurdurmaları da dikkat çekiyor".

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title