Haberler

Şair ve Yazarların Adını Anıt Ağaçlarda Yaşatıyor

ÇANAKKALE'de yaşayan 77 yaşındaki Cevat Yaltıraklı, evinin bahçesinde ve sınırında kalan asırlık palamut ağaçlarının her birine, şair ve yazarların adlarını verdi.

ÇANAKKALE'de yaşayan 77 yaşındaki Cevat Yaltıraklı, evinin bahçesinde ve sınırında kalan asırlık palamut ağaçlarının her birine, şair ve yazarların adlarını verdi.

İstanbul'da uzun yıllar müteahhit ve restoratör olarak çalıştıktan sonra yerleştiği Çanakkale'ye bağlı Yapıldak Köyü Saltık Mahallesi'ndeki yazlığında emekliliğin tadını çıkaran Cevat Yaltıraklı, örnek bir davranışa imza attı. Yaklaşık 40 yıl önce yazlığını yaptırırken, arsa içindeki palamut ağaçlarını kesmek yerine gözü gibi bakarak bugünlere ulaşmasını sağlayan Yaltıraklı, bu ağaçların uzun yıllar korunabilmesi için ilginç bir yöntem geliştirdi. Hem yazlığının bahçesinde, hem de sınırında bulunan çok sayıdaki 80-100 yaşında palamut ağacına Türk şair ve yazarlarının adlarını verdi.

Doğasever Cevat Yaltıraklı, İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy başta olmak üzere, Namık Kemal, Yahya Kemal, Behçet Kemal, Halide Edip Adıvar gibi ünlü şair ve yazarların adlarını yazdırdığı plaketleri ağaçların gövdelerine çakarak, hem şair ve yazarların isimlerini ölümsüzleştirdi, hem de anıt ağaçları koruma altına almış oldu.

40 yıl önce yazlığını yaptırırken var olan palamut ağaçlarını anıt ağaç olarak kabul edip, ünlü edebiyatçıların adlarını verdiğini anlatan Yaltıraklı, "İnşallah bu davranışım örnek alınır ve diğer vatandaşlar da kendi bulundukları bölgedeki anıt ağaçları, bildikleri şairlerin adlarını vererek korumuş olur. Ben inanıyorum ki, bu ağaçların üzerinde şairlerimizin adları olduğu için kimse zarar veremeyecek" dedi. Gelip geçerken ağaçların üzerinde şairlerin adlarını görüp, kendisine sorular sorulduğunu da belirten Cevat Yaltıraklı, "Bir vatandaş buradan geçerken ağaçta Yahya Kemal'in adını görmüş. 'Yahya Kemal bu ağacın altında kahve mi içti de sen adını koydun' diyen oldu, Ben de şairimizin adını ölümsüzleştirmek ve ağacı koruma altına almak için yaptığımı söyledim. Tebessüm etti. Genellikle olumlu tepkiler oluyorum" diye konuştu.

- Çanakkale

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale İstanbul Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title