Haberler

Ev Tozu Alerjisinden Korunmak İçin Haftada 3 Kez Evinizi Süpürün"

Ev tozunun yıl boyu görülen alerjik hastalıkların temel nedenini oluşturduğunu belirten Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Füsun Soysal, "Evler haftada en az 3 kez, 30-40 dakika süpürülmelidir" dedi.

Ev tozunun yıl boyu görülen alerjik hastalıkların temel nedenini oluşturduğunu belirten Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Füsun Soysal, "Evler haftada en az 3 kez, 30-40 dakika süpürülmelidir" dedi.

Bahar aylarında ortaya çıkan polenler alerji hastaları için sıkıntılı bir dönem yaşanmasına neden olabiliyor. Polenler kadar uygun olmayan ev ortamının da alerjik bünyeler için ciddi sorunlar yaratabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Füsun Soysal, "Özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polenler alerji hastaları için sıkıntılı bir dönem yaşanmasına neden olsa da ev tozu akarı, rutubet, mantar sporları, küf gibi etkenlerin bulunduğu ev ortamı da alerjik hastalıkları artırabilmektedir. Ev tozu akarları yıl boyunca görülen alerjik hastalıkların asıl nedenini oluşturmaktadır. Gözle görülemeyen tozlar halı, perde, yatak, yatak takımları, kanepe veya pelüş oyuncaklarda üremektedir. Bu tozlar, alerjik nezle ve astım rahatsızlıklarında artışa neden olmaktadır" dedi.

"ODALARINIZI HAVALANDIRIN"

Ev tozu akarlarından korunabilmek için haftada en az 3 kez, 30-40 dakika süreyle evin süpürülmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Soysal, "Temizliği su ve hepa filtreli süpürgelerle yapmak daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Odalar belirli sürelerle havalandırılmalıdır. Çarşaflar kısa sürelerle değiştirilerek yüksek ısıda yıkanmalıdır. Odaların sıcaklığı 18-19 derece ve nem derecesi yüzde 45'i geçmemelidir" dedi.

"RUTUBETLİ ORTAMLARDAN UZAK DURUN"

Rutubetli ve nemli ortamların da alerjik hastalıklara neden olduğunu ifade eden Soysal, "Diğer alerjilerde olduğu gibi küf alerjisi de hapşırma, öksürük, göz kaşıntısı, nefes darlığı burun ve geniz akıntısı gibi belirtilerle kendini belli etmektedir. Aile geçmişi ve çiftçilik, mandıra, kerestecilik, fırıncılık gibi riskli mesleklerin yanında yüksek rutubetli bir evde ya da iş yerinde çalışmak riski artırmaktadır. Ev küfünü oluşturacağı risklere karşı; boru sızıntısı, zemin suyu sızıntısı gibi rutubet kaynakları yok edilmelidir, rutubet gidericiler kullanılmalıdır, odalar sık sık havalandırılmadır, banyo ve bodrum duvarlarının yüzeylerini düzenli olarak temizlenmelidir" dedi.

EVCİL HAYVANLARA DİKKAT!

Evcil hayvan alerjisinin bağışıklık sisteminin, hayvan proteinlerine gösterdiği aşırı reaksiyondan kaynaklandığına dikkat çeken Soysal, alınması gereken önlemleri şu sözlerle anlattı: "Alerjik reaksiyonlara en sık neden olan hayvanlar kedi ve köpekler. Bu tür bir alerji durumunda yapılması gereken en doğru hareket alerjiye neden olan hayvandan uzak durmaktır.  Evcil hayvan evde besleniyorsa; hayvanınıza sık sık banyo yaptırın, hayvandan uzak alanlar oluşturun, tüy çeken halı ve mobilyaları değiştirin, evcil hayvanınızı yatak odanızdan uzak tutun."

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Memorial Şişli Hastanesi Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? KPSS BAŞVURULARI 2024! KPSS lisans, ön lisans, ortaöğretim, DHBT sınav ve başvuru tarihleri başladı mı? Başvuru ücreti kaç TL? 1 MAYIS SARAÇHANE SON DAKİKA! Saraçhane'de son durum ne? 1 Mayıs kutlamalarında İstanbul'da yaşananlar… 1 Mayıs'ta Borsa İşlem Görecek mi? Resmi Tatilde Borsa Durumu TV YAYIN AKIŞI 1 MAYIS: Bugün hangi diziler var? Bu akşam hangi diziler ve programlar var? Emlak Konut THY kura sonuçları açıklandı mı, ne zaman belli olacak? 2024 THY Emlak Konut kura çekilişi sorgulama! 1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title