Haberler

Rafsancani Döneminde Türkiye-İran İlişkileri

Eski İran Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin büyük oğlu Muhsin Haşimi, babasının yönetimde olduğu dönemlerde Türkiye-İran ilişkilerinin iki ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

Eski İran Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin büyük oğlu Muhsin Haşimi, babasının yönetimde olduğu dönemlerde Türkiye-İran ilişkilerinin iki ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

Oğul Rafsancani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Babamın İran Cumhurbaşkanlığı ve Meclis Başkanlığı dönemlerinde Türkiye ile İran ilişkileri iki ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştı." dedi.

Türkiye ve İran arasındaki ziyaretlere değinen Rafsancani, "Babam cumhurbaşkanlığı görevini sürdürdüğü sırada Ankara'ya ziyarette bulundu.Türkiye'den de dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Başbakan Necmettin Erbakan Tahran'ı ziyaret etti. Bu dönemde babamın çabalarıyla ikili ilişkileri geliştirmek için önemli adımlar atıldı." diye konuştu.

Rafsancani, babasının Türkiye ile İran ilişkilerini dış politikada stratejik bir konu olarak değerlendirdiğine dikkati çekerek, "Özal ile Erbakan babama çok ilgi duyarak güveniyorlardı. Dolayısıyla İran ve Türkiye arasında yaşanan sorunlar ve birçok bölgesel sorun karşılıklı güvenle çözüme kavuşuyordu." ifadelerini kullandı.

Eski İran Cumhurbaşkanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) Başkanı Haşimi Rafsancani, ocak ayında geçirdiği kalp krizi sonucu 82 yaşında vefat etti. Rafsancani, reformistlerin hamisi ve ılımlı muhafazakarların manevi lideri olarak görülüyordu.

Kaynak: AA / Güncel

Haşimi Rafsancani Türkiye İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title