Haberler

Radyo Ve Tv'lerde Müzik Kullanımı Protokolü...

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, ''Benim için kutsal olan emektir'' dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, ''Benim için kutsal olan emektir'' dedi.

Radyo-TV Yayıncıları Meslek Birliği (RATEM) üyesi 450 yerel radyo ve TV'yi kapsayan ''Radyo ve TV'lerde Müzik Kullanımı Çerçeve Protokolü'', Bakan Koç'un şahitliğinde, Hyatt Regency Otel'de düzenlenen törenle imzalandı.

Törende konuşan Koç, radyo ve TV yayıncılarıyla müzik yapımcı ve yorumcularının uzun süredir fikri mülkiyet konusunda bir tartışma ve görüşme içinde bulunduğunu anımsatarak, kendilerine zaman zaman ''fikri mülkiyet anlayışını içlerine sindirmek mecburiyetinde olduklarını'' hatırlattığını söyledi.

''Benim için kutsal olan emektir'' diyen Koç, emeğin hakkını vermenin önemli bir görev olduğunu dile getirdi.

Haklarını savunanların yıllardır mağdur olduklarını kaydeden Koç, bu mağduriyetle de dönem dönem bu hakları konusunda abartılı davranmış olabileceklerini, ancak onların mağdur olduğunun anımsanması gerektiğini söyledi.

Bakan Koç, bugün bu protokolün imzalanması dolayısıyla, emeğin kutsallığına inanmış bir bakan olarak mutlu olduğunu ifade ederek, yerel radyo ve TV'lerin demokrasi ve çoğulcu fikirlerin yayılmasında önemli rolü bulunduğunu kaydetti.

Yerel radyo ve TV'lere ulusallar kadar emek ve destek vermek gerektiğini de dile getiren Koç, dönem dönem taraflar arasında yaşanan tartışmaya işaret ederek, ''Bazen lüzumsuz münakaşa yapıyoruz. Çıngarsız düğün sevmiyoruz, ama düğünü de becerebiliyoruz'' dedi.

-DİĞER KONUŞMALAR-

RATEM Başkanı Yusuf Gürsoy da devletin sektörlerini desteklemediğini, ama bunun yanında kendilerinden, hiçbir ticaret kuruluşunda bulunmayan şekilde brüt gelirler üzerinden yüzde 10 bir bedel tahsil ettiğini belirterek, bunun yüzde 5'inin reklam gelirleri, yüzde 5'inin de eğitime katkı payı olduğunu bildirdi.

Gürsoy, yeni yasama yılında ele alınacak Radyo-TV Yasası'nda eğitime katkı payı ile reklam gelirlerinden alınan payın kaldırılmasını talep ettiklerini ifade ederek, bugün imzalanan protokolle fikri mülkiyet alanında önemli bir katkı sağladıklarını anlattı.

Müzik Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) Başkanı Bülent Forta da yerel radyo ve TV'lerin demokrasi açısından önemli olduğuna işaret ederek, bu protokolün fikri mülkiyet alanında tarihsel bir önemi olduğunu söyledi.

Forta, Türkiye'de genelde somut suçların kabul edildiğine dikkati çekerek, toplumda CD'yi çalmanın suç olarak görüldüğünü, içindeki eseri kopyalayarak çalmanın ise suç kabul edilmediğini ifade etti.

Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) Başkanı Ali Kocatepe de yıllardır verilen mücadelenin sonuçlarının alınmaya başlandığını söyledi.

Konuşmaların ardından RATEM ile MÜYORBİR ve MÜYAP arasında, Kültür ve Turizm Bakanı Koç'un şahitliğinde çerçeve protokol imzalandı.

Törene katılan şarkıcı ve müzik yapımcısı Deniz Seki de Bakan Koç'u kutlayarak, Türkiye'de korsan ürün satışıyla ciddi bir emek hırsızlığının söz konusu olduğunu, bugün imzalanan protokolle bu konuda önemli bir adım atıldığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title