Haberler

RTÜK Üyeleri Öztunç ve Demirkan'ın Üyeliklerinin Düşürülmesi Başvurusu

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi: "CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen 2 üyenin soruşturulması için oluşturulan komisyonun, AKP kontenjanından seçilen 3 üyeden oluşması size göre ne kadar adildir?

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, RTÜK üyeleri Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan'ın üyeliklerinin düşürülmesi için Kanal A Televizyonu'nun yaptığı başvuruyu Meclis gündemine taşıdı.

Hamzaçebi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, Kanal A yayın kuruluşu tarafından, RTÜK üyeleri Ali Öztunç ve Süleyman Demirkan'ın "üst kurul müzakerelerinin gizliliğine aykırı davrandıkları" gerekçesiyle üyeliklerinin düşürülmesi için yaptığı başvurunun, 6112 sayılı Kanunun hangi maddeleri çerçevesinde gündeme alındığını sordu.

Akif Hamzaçebi, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

"Başlıca görevi frekans ihalesi yapmak ve yayıncı kuruluşlara frekans tahsis etmek olan RTÜK'ün, diğer yayıncı kuruluşların taleplerini üst kurul gündemine almaksızın reddederken, Kanal A'nın hangi niteliği dolayısıyla talebi derhal yerine getirilmektedir? Bir yayıncı kuruluşun bazı gerekçeler ileri sürerek RTÜK üyelerinin üyeliğini düşürmeyi talep etme hakkı nereden kaynaklanmaktadır?

6112 Sayılı Kanunun 38. maddesinde yer alan 'müzakerelerin gizliliği' ilkesinin ihlali ile Kanal A yayın kuruluşunun hangi hukuki menfaati ihlal edilmiştir? Üst Kurulun bir iç işleyiş mekanizması olan görüşmelerin gizliliği düzenlemesi, diğer düzenleyici ve denetleyici kurulların mevzuatında nasıl düzenlenmiştir? RTÜK üyeleri hakkında soruşturma yapmak amaçlı diğer üyelerden teşekkül eden bir komisyon heyeti kurulmasına dair kararın kanuni dayanağı nedir?

RTÜK üyelerinin TBMM tarafından eşit koşullarda seçilerek görev yaptıkları dikkate alındığında, oluşturulan komisyonun tarafsızlığı ve bağımsızlığını sağlayacak hangi hukuki mekanizmalar öngörülmüştür? CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçilen 2 üyenin soruşturulması için oluşturulan komisyonun, AKP kontenjanından seçilen 3 üyeden oluşması size göre ne kadar adildir? RTÜK Başkanına, komisyon kurulması talimatını bir Başbakan Yardımcısı'nın verdiği iddiası doğru mudur?" - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Mehmet Akif Hamzaçebi Ahmet Davutoğlu Kanal A Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title