Haberler

Ölümle ilgili ortalığı ayağa kaldıran çalışma: Herkesin bu gelişmeyi öğrenmesi gerekiyor

Güncelleme:

ABD'deki Yale Üniversitesi'nden bilim insanları, domuzların hücrelerini ölümden 1 saat sonra yeniden canlandırmayı başardı. Bu gelişme, dünya genelinde heyecan yarattı.

Bilim insanlarının ölüm hakkındaki araştırmaları hız kesmeden devam ediyor. Konuyla ilgili herkesi heyecanlandıran son haber Amerika Birleşik Devletleri'nden geldi.

Hakemli bilimsel dergi Nature'da yayımlanan çalışmada hayvanların ölümünden tam bir saat sonra kan dolaşımı ve diğer hücresel işlevler eski haline getirilebildi.Bu başarı OrganEx adlı yeni bir sistem sayesinde mümkün oldu. Domuzlar bir pompa, filtre ve akan sıvı sistemine sahip bu cihaza bağlandı.

OKSİJENİN YENİDEN DOLAŞIMI SAĞLANDI

Independent'te yer alan habere göre sistem, kalbin durmasından sonra hücreleri ve bazı organları koruyarak oksijenin ölü hayvanın vücudunda yeniden dolaşmasını sağladı. Bu sayede organlar canlı tutulabildi. OrganEx sistemi, ölü domuzların damarlarına kanla karıştırılmış perfüzat adı verilen bir sıvı pompaladı. Perfüzat, hemoglobin proteininin sentetik bir formunu ve hücreleri korumaya ve kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olan diğer birkaç bileşik ve molekülü içeriyordu.

"SAATLER SONRA BİLE ÇALIŞTILAR"

Hayvanların OrganEx'e bağlanmasından 6 saat sonra bile kalp, karaciğer ve böbrek dahil olmak üzere birçok bölgede belirli temel hücresel işlevlerin aktif kaldığı görüldü.

Bu son teknoloji daha da geliştirildiğinde insan organlarının daha uzun süre korunmasını sağlayabilir ve organ nakli bekleyen birçok insanın prosedürden yararlanması mümkün olabilir. Araştırma ekibinin lideri Dr. Nenad Sestan, "Bu hücreler, artık çalışmamaları gereken andan saatler sonra bile çalışıyor" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.com / Politika

Bilim İnsanı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (1)

Başka Murat:

Organ bağışı yapmaktan korkmayın. Mezarın altında organ lazım olmayacak. Hatta onun alındığını hissetmeyeceksiniz bile?? zaten bir kaç ay içinde hepsi yok oluyor. Ayrıca insan öldü dendiği anda şuuru başka boyuta çekilir. Organla işi olmaz.

20
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title