Haberler

Genelkurmay Başkanı ve Komutanlara Yüce Divan Yolunu Açan Kanun Tasarısı Milli Savunma...

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına Yüce Divan yolunu açan Kanun Tasarısı, Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarına Yüce Divan yolunu açan Kanun Tasarısı, Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülüyor. Komisyon, görüşmelerini Milli Savunma Komisyonu Başkanı Oğuz Kağan Köksal başkanlığında gerçekleştiriyor. Tasarıda yer alan 61. maddede "Yüce Divan'da yargılanacak asker kişilerle ilgili soruşturma usulü: "Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları ile Jandarma Genel Komutanı görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divan'da yargılanırlar. Bu suçlardan dolayı soruşturma açılmasına Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri hakkında Başbakan, Jandarma Genel Komutanı hakkında İçişleri Bakanı karar verir" ifadeleri yer alıyor.

Madde üzerine söz alan CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, "Bu düzenlemeyle birlikte artık kuvvet komutanlarının kaderi Başbakan'ın iki dudağının arasında. Biz düne kadar askeri vesayeti kurtardık derken, kişi vesayeti geliyor. Vesayet kötüyse kişi vesayeti daha kötü. (HSYK düzenlemesi) Bu kanunla birlikte Başbakan Türkiye Cumhuriyeti Başsavcısı oluyor. Böyle bir yetki Başbakan'a verilemez. Mutlaka bir yargı mercii tarafından bu işin yapılması lazım" dedi.

Özgündüz, "Hükümet samimiyse, devlet içinde devlet varsa, o zaman buraya bir madde koyun. Yeniden yargılamaya da gerek yok ki o zaman" diye konuştu.

"GÖREVLERİ SIRASINDA' İBARESİNİN KONULMASINI TALEP EDİYORUZ"

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu ise, "Sadece bir ibareyle ilgili talepte bulunuyoruz. Problem varsa, aynı şekilde söylüyorum. O insanlar yıllardır yatıyor. 'Görevleri sırasında' ibaresinin eklenmesinde kim ne sakınca görüyorsa, komisyon üyelerinin oylarıyla bu ibarenin konulmasını talep ediyoruz" dedi.

CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, "Biz, anayasa maddesinin 148. maddesini değiştirmiyoruz. Yetmediği için sizler de bir ihtiyaç gördünüz. Yarın yine size göre 'çete' çıkacak, diyecek ki bu hareketi Genelkurmay Başkanı'nın göreviyle ilgili değildir' diyerek işlem yapacak. Demokratik özgürlükler açısından da yararlı olacaktır, bunun düşünülmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, görev verenin takdir hakkı kullanması hakkında bir çalışma yaptıklarını belirterek, bu çalışmanın Nisan ayında gelecek Torba Kanun'la yapılacağına işaret etti. Yılmaz, yeniden yargılama ile ilgili çalışmayı Adalet Bakanının 'Bakanlıkta böyle bir çalışma vardır' diye açıkladığını hatırlattı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Oğuz Kağan Köksal Ali Özgündüz Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title