Haberler

Parthenon Mermerlerinin Yunanistan'a İadesi

Avukat Amal Alamuddin: "Parthenon Mermerlerinin Yunanistan'a iade zamanı geldi"

Amerikalı aktör George Clooney'in eşi avukat Amal Alamuddin, Parthenon Mermerlerinin Yunanistan'a iade zamanın geldiğini söyledi.

Akropolis Müzesi'nde Parthenon Mermerlerinin Yunanistan'a iadesi ile ilgili düzenlenen basın toplantısına Kültür Bakanı Kostas Tasulas, Amal Alamuddin, Doughty Street Chambers Hukuk Bürosu Başkanı Geofrey Robertson, avukat Norman Palmer ve Uluslararası Parthenon Mermer Heykellerinin Birleştirilmesi Komitesi Başkanı David Hill katıldı.

"Parthenon Mermerlerinin Yunanistan'a iade edilmesinin zamanının geldiğini" belirten Alamuddin, "Yunanistan'ın, Parthenon mermer heykellerinin 200 yıl sonra iade edilmesi talebi haklıdır. Ayrıca BM, UNESCO ve AB'nin bu yönde kararları bulunuyor. Parthenon mermerleri meselesi uzun yıllardır devam ediyor ancak konunun iki tarafın çıkarı çerçevesinde çözümlenmesi gerekiyor. İngiltere'nin şimdi daha dostane bir tavrı görülüyor" şeklinde konuştu.

Eşi George Clooney'in, Parthenon mermerlerinin iadesi konusundaki tezini paylaşıp paylaşmadığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Alamuddin, "Evliliğimiz daha başlangıcında olmasına rağmen bana tam destek verdiğini biliyorum" diye konuştu.

Parthenon mermerlerinin yüzde 60'ının Akropolis'in gölgesinde ve mavi gökyüzü altında olması gerekirken İngiltere'de müzenin sert ışığı altında olduğunu savunan Geofrey Robertson ise "Parthenon mermerlerini ayrı tutmak korkunç bir barbarlıktır" ifadesini kullandı.

Kültür Bakanı Tasulas ise heyetin, Yunan hükümetiyle ile olan temaslarında Parthenon mermerlerinin iadesi konusunda hukuk tavsiyelerini sergilediğini açıkladı. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Tasulas, Atina'nın bu aşamada mahkeme düzeyinde herhangi bir girişimde bulunmadığın belirtti.

Parthenon Mermerleri Atina Akropol'ünün bir parçası olarak Londra'da Britanya Müzesi'de yer alıyor. 1800'lü yılların başında İstanbul'da büyükelçilik yapan Lord Elgin, Parthenon mermer, heykel ve kabartmalarını incelemek ve rölövelerini çıkartmak üzere izin almış, ardından 22 gemi ile Parthenon heykel ve mermerlerini İngiltere'ye götürmüştü. Mermeler, 1816'da da İngiltere müzesine taşınmıştı. Atina, uzun yıllardır mermerlerin iadesini istiyor. - Atina

Kaynak: AA / Güncel

George Clooney Yunanistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title