Haberler

Omü'de, Küba'nın Eğitim ve Sağlık Politikaları Anlatıldı

Küba Büyükelçiliği Başkatibi Alejandro Simancas, Küba'da Sağlık ve Eğitimin Bedava Olduğunu ve Bunun Halkın En Temel Hakkı Olduğunu Söyledi.

Küba Büyükelçiliği Başkatibi Alejandro Simancas, Küba'da sağlık ve eğitimin bedava olduğunu ve bunun halkın en temel hakkı olduğunu söyledi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü ve Veteriner Fakültesi işbirliğiyle Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde "Küba'nın Eğitim ve Sağlık Politikaları" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Küba Büyükelçiliği Başkatibi Alejandro Sımancas, 11 milyon nüfusu ve 14 eyaleti bulunun Küba'nın ekonomik, eğitim, sosyal ve sağlık sistemi hakkında bilgi verdi. Simancas, Küba'nın gelişiminde ABD'nin saldırgan politikasının sosyal ve ekonomik gelişim önünde en büyük etken olduğunu kaydetti. İhracata izin verilmediğini ve ambargo uygulandığını ifade eden Simancas, "Ambargo ailevi ilişkileri dahi etkilemiştir. Örnek verirsek ABD, Küba'daki ailelerin birbirini ziyaretlerine 3 yılda bir izin vermektedir. Ama Küba'yı boğmaya çalışan ABD'ye rağmen 2007'de yüzde 7'lik ekonomik büyüme sağladık. Ekonomi güçlendi, eğitim gelişti. Her şeyi yerine getiremedik ama geri dönüşümüz yok. 2007 yılında işsizlik yüzde 2'ye düştü" dedi.

Küba'da 20 ilköğretim okulu öğrencisine 1 öğretmen düştüğünü de belirten Simancas, "Küba'da eğitim ve sağlık yeniden yapılandı. 2005 yılında devrim niteliğinde gelişmeler oldu. Orta öğretimde 15 öğrenciye 1 öğretmen düşüyor. Bilgisayar ve teknik donanım açısından okullarımızı güçlendiriyoruz. Eğitimi bedava veriyoruz. 650 üniversite, 3 milyon ilk ve ortaöğretim öğrencimiz var. Okullarımıza elektrik götürmeye çalışıyoruz, götüremediklerimize de güneş enerjisi kuruyoruz. Eğitimli nesillerin yetişmesi için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

"Küba'da sağlık ve eğitim tamamen bedava" diyen Simancas, "Bunları halkın temel hakkı ve zorunluluk olarak görüyoruz" ifadesini kullandı. Sağlık sisteminde halk eğitimini önemsediklerini ifade eden Simancas, şunları söyledi:

"Sağlık Bakanlığı'nın mevcut ve buraya bağlı 6 tane sağlık kolu var. 23 adet farklı sağlık programı uyguluyoruz. Bakanlık 14 eyalete bağlı. Toplum içerisinde mahallelerde gezici 1 doktor ve hemşire var, peşine aile hekimliği uygulaması geliyor. 468 poliklinik hizmetimiz bulunuyor ve ileri tetkik için 249 hastanemiz hizmette. Sağlık sistemi sırasıyla işliyor. 80 bin doktorumuz bulunuyor. Doğumların yüzde 99.9'u kurumsal ve uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Hamile bayanlar hamilelik süresince 17 kez muayene edilmekte. Aşı kampanyalarıyla 2 yaşına kadar çocukların yüzde 98.5'i, 13 hastalığa karşı aşılanmaktadır. 140 kişiye 1 doktor, 126 kişiye 1 hemşire, bin 66 vatandaşa estomatolog, bin vatandaşa 10 hastane yatağı düşüyor. 2007 yılında çocuk ölüm oranı canlı doğumlarda binde 5.3 oranında, anne ölümleri oranı her 100 bin doğumda sadece 21'dir." Ölüm yaşının erkeklerde 77 ve kadınlarda 78'e ulaştığını ifade eden Simancas, 5 büyük tıbbi bilimler üniversitesi bulunduğunu da sözlerine ekledi.

(MD-SA-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title