Haberler

Musul: Abd'nin Pkk'yı Elimine Etme Girişimleri

ABD'nin, terör örgütü PKK'yı elimine etme girişimlerinin perde arkasında, örgütün bu bölgede daha fazla sivrilmesine engel olmak isteyen Kuzey Iraklı Kürt liderlerin olduğu öne sürüldü.

ABD'nin, terör örgütü PKK'yı elimine etme girişimlerinin perde arkasında, örgütün bu bölgede daha fazla sivrilmesine engel olmak isteyen Kuzey Iraklı Kürt liderlerin olduğu öne sürüldü.

Geçtiğimiz günlerde, Amerika'nın Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Matt Bryza'ın ağzıyla yapılan açıklamayla "terör örgütü PKK'yı elimine etme" girişimlerinin perde arkasında, bazı Kürt liderlerin olduğu iddia edildi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yarın ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile yapacağı görüşmede de ele alınacak maddeler arasında yer alan konunun, gerçekte terör örgütünün bu bölgede sivrilmesinden rahatsızlık duyan Kuzey Iraklı liderlerin önerisi olduğu ve Irak'taki istikrar planı çerçevesinde Nisan ayında Kürt liderlerce Amerikalı diplomatlara iletilen dosyada da yer aldığı iddia edildi.

Kimliğini açıklamak istemeyen bir Kürt yetkili, terör örgütü PKK ile ilgili bu gelişmenin, geçtiğimiz Mayıs ayında Erbil'deki yerel parlamentonun olağanüstü oturumunda yapılan oylamayla tek bir bölgesel hükümet altında birleşen Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkililerinin ortak düşüncesi olduğunu belirtti. Ayrıca öngörülen bu girişime ABD'li yetkililerin onay verdiğini kaydeden yetkili, Türkiye ve Irak'ta istikrar planı çerçevesinde PKK'ya karşı verilecek mücadelenin Ankara'nın da ortak talebi olduğunu öne sürdü.

Öte yandan, planın üçlü ittifakla aşamalı olarak hayata geçirileceği belirtilirken, terör örgütü PKK'nın bu yolla etkisizleştirileceği ifade ediliyor. Konunun, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin Ankara ziyaretinde de ele alındığı, Irak Dışişleri Bakanı ile Türk Dışişleri Bakanı Gül'ün konuyu ayrıntılarıyla görüştükleri iddia edildi.

ABD'nin Avrupa ve Avrasya'dan Sorumlu Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Matt Bryza, geçtiğimiz günlerde ülkesinin terör örgütü PKK konusunda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu açıklamış, örgütü Irak'tan elimine etmekte kararlı olduklarını belirtmişti. Açıklamada, Türkiye, Irak ve ABD arasındaki üçlü mekanizmanın çok iyi çalıştığı da belirtilmiş, PKK'ya lojistik destek sağlayan unsurların ortadan kaldırılacağı vurgulanmıştı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title