Haberler

Modernleşen Osmanlı'da Yahya Kemal

Güncelleme:

"Edebiyat Söyleşileri"nde Türk edebiyatının ustalarından Yahya Kemal Beyatlı'yı anlatan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, "Yahya Kemal'in şiirlerinde Osmanlı medeniyetinin güzelliğini de, modern dönemin hüznünü de görürüz" dedi.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği "Edebiyat Söyleşileri" programı Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde gerçekleşti. Programda konuşan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, Türk edebiyatının usta kalemlerinden Yahya Kemal Beyatlı'nın hayatından ve edebi yönünden bahsetti.

Gelenekle kopan bağı yeniden kurmaya çalışan bir şair ve düşünür olan Yahya Kemal Beyatlı'nın dünyasına inerek O'na dair anılardan ve düşünce dünyasından bahseden Yalsızuçanlar, Yahya Kemal Beyatlı'nın dünyasına gitmenin modern Türk şiirinin dünyasına inmek anlamına geldiğini söyledi.

MODERNLEŞME DÖNEMİNDE OSMANLI'YI EN İYİ BİLENLERDENDİ

Modernleşme dönemindeki Osmanlı'yı en iyi bilenlerden birinin Yahya Kemal Beyatlı olduğunu söyleyen Yalsızuçanlar şu ifadeleri kullandı:

"Yahya Kemal'in yerli olması ve daha milli bir çizgiye gelmesi Paris'te gerçekleşir. Batı tarihini öğrenerek Batı'nın ne olduğu ve bizim ne olduğumuzu Paris'te öğrenir. 'Biz' kavramının içinde ne yattığını yine orada fark eder ve Osmanlı'nın nasıl büyük bir devlet olduğunu, nasıl adaletli ve zengin bir medeniyet kurulduğunu fark eder ve medeniyetimizin bu inceliklerini ve güzelliklerini fark ettikçe de ona aşık olur. Modernleşme döneminde Osmanlı'yı en iyi bilen ve o dönemde yaşanan değişimin getirdiği hüznü, ruhunda en çarpıcı şekilde yaşayan Yahya Kemal'dir. O dönemin edebiyatını, musikisini yakinen öğrenir ve tanır ki bu modern dönemde yaşamak onun için kötü bir değişimdir. Tüm bu duygu ve hislerini de şiirlerine yansıtır. Osmanlı medeniyetinin güzelliğini de, modern dönemin hüznünü de Yahya Kemal'in şiirlerinde görürüz."

SÜLEYMANİYE'DE BAYRAM SABAHI'NI OKUDU

Yahya Kemal'in çok güçlü bir millet tasavvurunu ortaya koyduğu, Süleymaniye Camii'ni merkeze alan "Süleymaniye'de Bayram Sabahı" şiirini okuyan ve şiir üzerine mülahazalar yapan Yalsızuçanlar, Yahya Kemal'in diğer şiirlerinden de örnekler verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Yahya Kemal Beyatlı Sadık Yalsızuçanlar Esenler Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title