Haberler

Mehmet Ali Talat: Kıbrıs Rum Tarafı AB Üyeliğini Tepe Tepe Kullanıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Kıbrıs Rum Kesimi AB Üyeliğini Tepe Tepe Kullanıyor" Dedi. Deniz Ticaret Odası'nın Etkinliğine Katılmak Üzere İstanbul'da Bulunan KKTC Cumhurbaşkanı, Gazetecilerin Sorularını Yanıtladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Kıbrıs Rum kesimi AB üyeliğini tepe tepe kullanıyor" dedi. Deniz Ticaret Odası'nın etkinliğine katılmak üzere İstanbul'da bulunan KKTC Cumhurbaşkanı, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Talat'a Avrupa Sivil Havacılık Örgütü Eurocontrol'ün tüm Ortadoğu ve Güney Akdeniz üzerindeki askeri ve sivil uçuşların kontrolünü sağlayacak "Hava Kontrol Merkezi"ni Rum tarafına kurma kararı hatırlatıldı. Konunun henüz bir gazete haberi olduğunu belirten Talat, "Yeterli bilgim yok. Cevaplamasam daha iyi olur. Yanlış bir şey söyleyebilirim. Birazcık incelemeye muhtaç" diyerek konu hakkında yorum yapmadı.

Talat, "Rum tarafı son dönemde bu tür adımlar attığını görüyoruz, Türk tarafının geri planda kaldığını söyleyebilir miyiz? sorusuna ise "Bunun için aktif olarak çalışıyoruz ancak biliyorsunuz Kıbrıs Rum tarafı tek olarak AB'ye girdi ve bunu her yerde aleyhimize kullanıyor malesef halbuki AB üyeliği bir anlamda uzlaşmadır, barıştır, işbirliğidir. Ancak Rum tarafı bunu bir avantaj olarak hem bizim hem Türkiye'nin karşısına her alanda çıkarıyor dolayısıyla Fransa ile savunma anlaşması bunlardan bir tanesidir. Kıbrıs Rum tarafının Fransa ile savunma anlaşması yapması uluslararası hukuka, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluş anlaşmasına aykırıdır. Gelin görün AB üyeliğini kullanarak bunu yapıyor ve Fransa'nın açıklamasına bakarsanız 'Biz AB üyesi ülkelerle yaptığımız anlaşmalardan birini yaptık' diyor. Biz bunun çok yanlış olduğunu, hem dışarıya hem içeriye söylemiştik ancak malesef çeşitli nedenlerle bu konuda başarılı olunamadı ve Kıbrıs Rum tarafı tek başına AB'ye girdi ve tepe tepe kullanıyor" şeklinde konuştu.

Bu akşam saatlerinde bir toplantıya katılmak üzere davetli olarak Bakü'ye hareket edecek olan Mehmet Ali Talat'a Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin Azerbaycan'a cumhurbaşkanı sıfatı ile gitmemesi için yapılan girişimleri de hatırlatıldı. Bu konuda da AB'nin kullanıldığını ifade eden Mehmet Ali Talat, "AB'nin Azerbaycan'la yapmış olduğu işbirliği anlaşması çerçevesinde Azerbaycan'a baskı yapma gücünü buluyorlar. AB'yi kullanarak, bize izolasyonları kaldıracağını söyleyen kurumu da kullanarak aleyhimize bunu kullanıyorlar" dedi. Talat davet aldıkları için Azerbaycan'a gideceğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title