Haberler

Meclis'te Yoğun Hafta: Yabancıya Mülk Satışının Kapsamı Genişliyor

Meclis Yoğun Bir Haftaya Daha Başlıyor. Meclis Genel Kurulu'nun Öncelikli Gündem Maddelerini, Yeni Kurulan Üniversitelere Rektör Atamalarını Düzenleyen YÖK Kanunu'nda Değişiklik Öngören Tasarı ile Yabancıya Mülk Satışını Öngören Tapu Kanunu'nda Değişiklik Öngören Tasarı, Enerji Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasını Düzenleyen Tasarı ve AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ve 16 Milletvekilinc...

Meclis yoğun bir haftaya daha başlıyor. Meclis Genel Kurulu'nun öncelikli gündem maddelerini, yeni kurulan üniversitelere rektör atamalarını düzenleyen YÖK Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı ile yabancıya mülk satışını öngören Tapu Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı, Enerji Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını düzenleyen tasarı ve AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ve 16 milletvekilince verilen İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkındaki kanun teklifi oluşturacak.

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta ilk olarak, geçen hafta tümü üzerindeki görüşmeleri tamamlanan ve yeni kurulan devlet üniversitelerine rektör atanması ile profesörlük ve doçentlik atamalarını yeniden düzenleyen YÖK Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı ele alınacak. Tasarıya göre, YÖK Genel Kurulu, yeni kurulan üniversitelere rektör adayı olarak başvuran profesörler arasından seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanına sunacak. Cumhurbaşkanı, bunlardan birini rektör olarak atayacak. Öğretim üyelerinin 67 olan emeklilik yaşı, yeni kurulan devlet üniversitelerinde görev almaları şartıyla, 72'ye çıkarılacak. Bu uygulama, 31 Aralık 2015 tarihine kadar devam edecek. Genel Kurul'da bu hafta Ağrı Dağı Üniversitesi'nin adının "İbrahim Çeçen Üniversitesi' olarak değiştirilmesini öngören tasarı da ele alınacak.

-YABANCIYA MÜLK SATIŞININ KAPSAMI GENİŞLİYOR-

Genel Kurul'un bir başka önemli gündem maddesi ise yabancıya mülk satışını öngören Tapu Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı olacak. Geçen hafta Genel Kurul'da görüşülen Tapu Kanunu'nda değişiklik tasarısına, verilen bir önerge ile yabancı yatırımcıların Türkiye'de kurdukları veya katıldıkları tüzel kişiliğe sahip şirketlerin ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere taşınmaz mülkiyeti veya sınırlı ayni hak edinebilmesi ve kullanabilmesini öngören bir düzenleme eklenmek istenmiş ancak muhalefetin tepkisi üzerine geri çekilmişti. Önergenin, 17 Haziran Salı günü Adalet Komisyonu'nda yapılacak görüşmelerde ele alınarak tasarıya eklenmesi bekleniyor. Bu hafta Meclis Genel Kurulu gündemine, Enerji Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapılmasını düzenleyen tasarı ve AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün ve 16 milletvekilince verilen İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkındaki kanun teklifinin de alınması bekleniyor.

-KOMİSYONLARIN GÜNDEMİ YOĞUN-

Bu hafta Meclis komisyonlarının da gündemi yoğun olacak. Anayasa Komisyonu'nda 17 Haziran Salı günü Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunda Değişiklik öngören tasarı görüşülecek. Anayasa Mahkemesi tarafından 3984 sayılı Kanunun iptal edilen bazı hükümlerini mahkeme kararı doğrultusunda yeniden düzenliyor ve bu doğrultuda Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun denetiminin Sayıştay tarafından yapılması; program yapımcısı ve sunucuları hakkında, fiilin cezaya yol açması ve fiilde sorumluluklarının tespit edilmesi şartıyla program yapma ve sunma yasağı getirilmesini öngörüyor. Komisyonda ayrıca Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve 21 milletvekilinin İnsan Hakları Komisyonu teklifi aynı gün ele alınacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Türkiye ile Suriye Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri İle İhale İşlemleri Hakkında Kanun Tasarısını 17 Haziran Salı günü görüşecek. Milli Eğitim Komisyonu'nda ise 18 Haziran Çarşamba günü AKP Kars Milletvekili Zeki Karabayır ile 2 milletvekilinin çeşitli kanunlarda değişiklik öngören teklifi ele alınacak. TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu da Su Ürünleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını 19 Haziran Perşembe günü ele alacak. İçişleri Komisyonu'nun gündeminde ise 19 Haziran Perşembe günü İl Özel İdaresi Kanunu ile Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlarda Atama Usulüne İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı olacak. KİT Komisyonu'nu bu hafta TOKİ, Milli Piyango İdaresi ve KOSGEB'in hesaplarını denetleyecek. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Afrika çöl tozu Türkiye'ye geliyor 9-10 Mayıs: Çöl tozu hangi illere yağacak, kaç gün sürecek? Meteorolojiden Arabistan ve Afrika çöl tozu uyarısı! GELİNİM MUTFAKTA 9 MAYIS 2024 İZLE | Gelinim Mutfakta bugün kim birinci oldu, çeyrek altın aldı? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 9 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 9 Mayıs 2024 Perşembe TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV MÜGE ANLI CANLI İZLE! #128204 9 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Resmi Gazete bugün (9 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Okul müdürünü öldüren Iraklı öğrenciyi savundu! Sevan Nişanyan kimdir? Atatürk'e neden hakaret etti? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 9 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Sülfür gazı nedir, zararlı mı, ölümcül mü? Menkul kıymet tesisi nedir, ne anlama gelir? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 9 Mayıs Perşembe? 9 Mayıs2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 9 MayısResmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 9 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 9 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 9 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title