Haberler

Marmaray'ın Son İhalesine 4 Teklif Alındı

İstanbul Boğazı'nı Denizin Altından Aşacak ve İki Kıtayı Birleştirecek Olan Marmaray Projesi'nde Kullanılacak 440 Adet Demiryolu Aracının Temini İçin Açılan Uluslararası İhaleye 4 Firma Teklif Verdi.

İstanbul Boğazı'nı denizin altından aşacak ve iki kıtayı birleştirecek olan Marmaray Projesi'nde kullanılacak 440 adet demiryolu aracının temini için açılan uluslararası ihaleye 4 firma teklif verdi.

Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü'nün (DLH) yürüttüğü projede, Gebze-Halkalı arasında sefer yapacak 440 adet demiryolu aracının temini için yetirlilik çağrısı 7 Haziran 2007 tarihinde yapılmıştı. İhaleye, Güney Kore'den ROTEM, Fransa'dan ALSTOM, İtalya'dan Ansaldobreda SPA, İspanya'dan CAF, Çin'den China National Aero-Technology Import and Export Corporation ile Kanada'dan Bombardier ve Almanya'dan Siemens ile Nurol konsorsiyumu ön yeterlilik teklifi vermişti. Çin'den China National Aero-Technology Import and Export Corporation firması ön yeterlilikte elenmişti. Ulaştırma Bakanlığı, ön yeterliliği kazanan firmaları mali teklif vermeye davet etmişti. İhaleye teklif verme süresi bugün itibariyle sona erdi. DLH Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda firmaların teklifleri alındı. Güney Kore'den Hyundai ROTEM, Fransa'dan ALSTOM, İspanya'dan CAF, Kanada'dan Bombardier ve Almanya'dan Siemens ile Türkiye'den Nurol'un oluşturduğu ortak girişim teklif verdi. Ön yeterliliği geçen İtalyan Ansaldobreda SPA ise teşekkür mektubu göndererek, teklifinden vazgeçti.

DLH Genel Müdür Yardımcısı ve İhale Komisyonu Başkanı Hamza Şen, firmaların tekliflerinin öncelikle teknik değerlendirmesinin yapılacağını belirterek, mali teklif zarflarını açmadan notere teslim etti. Şen, yaklaşık 2 ay sürecek teknik değerlendirmeler tamamlandığında mali tekliflerin açılacağını ve komisyonun yeterliliği sağlayan firmaların mali tekliflerini açmasının ardından ihaleyi kazanan firmanın belirleneceğini bildirdi.

Projenin son ihalesiyle temin edilecek ve Gebze-Halkalı arasındaki 77 kilometrelik hatta sefer yapacak 440 adet demiryolu aracının yatırım bedeli 750 milyon euro olarak belirlenmişti. Satın alınacak demiryolu araçları, 22-23 metre uzunluğunda olacak. 5'li ya da 10'lu setler halinde temin edilecek araçlar, yolcunun yoğun olduğu saatlerde ya da gerektiğinde 5'li setler birbirine bağlanarak kullanılacak. Demiryolu araçlarının temini ihalesiyle Marmaray Projesi'ndeki son ihale de gerçekleştirilmiş oldu.

Marmaray Projesi, 'Mühendislik ve Müşavirlik Hizmetleri', 'Demiryolu Boğaz Tüp Geçiş İnşaatı' ve 'Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi ve Elektro-Mekanik İşler' ve 'Demiryolu Araçlarının Temini' aşamalarından oluşuyor. Japonya Uluslararası İşbirliği Bankası (JBIC) ile yapılan kredi anlaşmasıyla sağlanan finansmanla gerçekleştirilen projede, Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonları yer altında, Kazlıçeşme istasyonu ise yüzeyde inşa edilecek. Toplam uzunluğu 13.5 kilometre olarak öngörülen hatta, tünelin su yüzeyinden derinliği 60 metre olacak. Marmaray, dünyanın en derin batırma tüneli unvanını da alacak. Projede, inşa edilen tüp tünellerin denizin altına batırma işlemleri ise sürüyor.

(CC-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title