Haberler

Alfabetik Sırayla Fazıl Say Sözlüğü

Fazıl Say'ın 'İstanbul Senfonisi' adlı çalışması, bu hafta müzik marketlerdeki yerini aldı.

Fazıl Say'ın 'İstanbul Senfonisi' adlı çalışması, bu hafta müzik marketlerdeki yerini aldı. Peki Fazıl Say hakkında ne biliyorsunuz; mesela günde kaç paket sigara içer, en sevdiği yazarlar, şairler kimlerdir, annesiyle neden küsmüştür, bir dönem birlikte olduğu Hande Ataizi'nde ne bulmuştur? Onu daha iyi tanıyabilmek için bu sözlüğe göz atmak şart!

ARABESK: Fazıl Say'ın hazzetmediği müzik ve yaşam türü! Ünlü sanatçı, Facebook sayfasına şu sözleri yazarak Türkiye'yi karıştırmıştı: "Arabesk müzik; arabesk yaşam tarzının betimlemesidir... Etik dışı 'yalan dolanla' doludur... Türk halkının arabesk yavşaklığından utanıyorum!"

BACH-CHE: Evinin bahçesine verdiği isim. Fazıl Say; 'Bahçe' diye telaffuz edilen kelimeyi; ünlü müzisyen Bach ile ünlü devrimci Che'nin bileşiminden türetti.

CFX GRAND: 23 Haziran 2012'de, son eseri 'Mezopotamya Senfonisi'ni sergilediği konserinde kullandığı piyanonun modeli.

ÇAYKOVSKİ: 13'üncü Uluslararası Antalya Piyano Festivali'nin açılışını yaparken eserini çaldığı Rus sanatçı. Tam adı; Peter Ilyich Tchaikovsky. Dikkat Çaykovski diye okunur! (1840-1893).

DUT PEKMEZİ: Bayılıyor... Sanatçının menajeri; organik dut pekmezini, memleketi Adıyaman'dan getirtiyor.

EYLÜL 2004: Fazıl Say'ın sekiz yıl evli kaldığı Gülyar Balcı ile boşanma tarihi... Viyolonsel sanatçısı olan Gülyar Balcı, ünlü sanatçıdan boşandıktan sonra şu açıklamayı yaptı: "Fazıl başıma gelen en güzel şey... Onunla sohbet etmeyi özlüyorum. Onu o kadar seviyorum ki; bir gün parasız kalsa gidip evini bile temizlerim!" (Leyla Umar-Vatan-2006)

"NEREYE ÇEKİLİRSE ORAYA GİDER"

FENERBAHÇE: Tuttuğu takım... Fırsat buldukça maçlarına da gittiği Fenerbahçe'nin 100'üncü kuruluş yıldönümü nedeniyle bir de senfoni besteledi.

GÜLGÜN SAY: Annesi... Ünlü piyanist, annesi Gülgün Hanım'a bir dönem küstü. Çünkü annesi, kaleme aldığı 'Müziğin Doruğuna Fazıl Say Yolculuğu' kitabında oğlunu şöyle anlattı: "Kadınlarla ilişkilerinde hep edilgendir... Giyinmesini bilmez, nereye çekilirse oraya gider, hep birilerinin hegemonyasında yaşadı... Çekingen, içine kapanık ve karamsardır..."

HANDE ATAİZİ: Fazıl Say'ın bir dönem aklını başından alan kadın! Çift, kamuoyu tarafından denk bulunmadığı için günlerce konuşulmuştu. Say ise Hande Ataizi'nde ne bulduğunu şöyle açıklamıştı: "Hande, yaşam biçimimde değişiklikler yaptı. Örneğin geçenlerde beraberce Milano'ya gidip elbise alışverişi yaptık. Bunlar benim için inanılmaz yeni şeyler. Giyinmenin insanlar üzerinde böyle etki bıraktığını bilmezdim. Üstelik cimriydim. Konser için gittiğim şehirlerde kontratıma 'Konser salonuna en yakın otel olacak' diye yazdırırdım. İki yıldız, üç yıldız fark etmezdi. Tabii benimki hep asosyal olmaktan kaynaklanıyor. Hande kontratlara müdahale etti ve en iyi otel diye yazdırdı. Şimdi beraberce en iyi otellerde kalıyor, içtiğimiz cafe latte'nin bile keyfine varıyoruz. Hande'den önce hayatımda böyle zevkler, kaliteli yaşam tarzı yoktu!" (Balçiçek Pamir-Sabah-2007)

INGEBORG BACHMANN: Sevdiği ve hayat hikayesinden çok etkilendiğini söylediği Avusturyalı kadın şair ve yazar... Ingeborg Bachmann; 1973'te Roma'daki evinde, yatağında sigarayla uyuyakalınca yanarak öldü.

İZAFİYET TEORİSİ: Einstein'ın ünlü teorisi... İzafiyet Teorisi'nin 100'üncü yılı nedeniyle Fazıl Say'a özel bir beste yapması için sipariş verildi; sanatçı bestelediği eseri Zürih'te, dünyanın dört bir yanından gelen 3 bin bilim insanının önünde icra etti.

JAPONYA: Sanatçı bir Hayyam dörtlüğünü Twitter'da paylaştı, büyük tepki görünce de şu açıklamayı yaptı: "Önümüzdeki 10 yılın nasıl olacağına karar vermek istiyorum. İlk aşamada Japonya'ya yerleşmek istiyorum!"

KREM: Ellerine asla sürmediği kozmetik ürün.

LEVINE: Onu konservatuvar yıllarında keşfeden ve dünyaya açılmasını sağlayan Alman yetenek avcısı: David Levine.

MILES DAVIS: En sevdiği ve özellikle 'Tutu' isimli albümüne bayıldığı ABD'li cazcı (1926-1991). Fazıl Say ayrıca; Keith Jarret, Oscar Peterson, Neil Armstrong da dinliyor.

NIETZSCHE: Alman düşünür... Yurt dışına çıktığı ilk yıl, piyano hocası AIDS'e yakalanınca Fazıl Say'a ders vermeyi bıraktı. Bu olay Say'ı öyle etkiledi ki; bir süre kollarını kıpırdatamaz, parmakları tuşlara basamaz oldu. Bir yıl sonra onu yeniden çalmaya iten şey, Nietzsche'nin şu sözü oldu: "Savaşçı insan, savaşacak bir şey bulamayınca kendisine saldırır!" (Faruk Bildirici-Hürriyet Pazar-2012)

OBUACI ALİ KEMAL KAYA: Hayatını değiştiren kişi; babasının arkadaşı. Ondaki müzik yeteneğini gören Obuacı Ali Kemal Kaya; onu, ünlü piyanist Mithat Fenmen'e götürdü. Henüz 5 yaşındayken Fenmen'den piyano dersleri almaya başladı.

ÖMER HAYYAM: Fazıl Say'ın, sözlerini retweet ettiği için büyük tepki görmesine neden olan İranlı şair, filozof, matematikçi ve astronom (1048-1131).

GÜNDE BAZEN BEŞ PAKET SİGARA

PLAY STATION: Sanatçının film izlemek dışında yapmaktan keyif aldığı ender şeylerden biri... Şimdi 12 yaşında olan Kumru ile bir dönem sık sık PlayStation oynuyordu.

RUS EDEBİYATI: Sanatçı, Rus edebiyatı hayranı... Say, Türk edebiyatından ise Yaşar Kemal, Nazım Hikmet, Can Yücel ve Cemal Süreya seviyor.

SİGARA: En kötü alışkanlığı. Dostları, ünlü sanatçının bazı günler beş paket sigara içmesinden dolayı büyük üzüntü duyuyor.

ŞEKER PORTAKALI: En sevdiği kitabın ismi... Fazıl Say, daha çocukken klasiklerden felsefe kitaplarına kadar pek çok şeyi okudu ama onu en çok, Vasconcelos'un 'Şeker Portakalı' etkiledi. Kitabı defalarca okudu.

TURGUT UYAR: En beğendiği şairlerden biri (1927- 1985). Say; ünlü şairin özellikle 'Göğe Bakma Durağı' isimli şiirine hayran.

UÇAK NOTLARI: Fazıl Say'ın kitabının adı... Say, yılın yarısını geçirdiği havaalanlarında tuttuğu notları bu kitapta topladı. Sanatçı, kitabının arka kapağında şöyle diyor: "Bulut bile göremiyorum ki somurtmayı öğreteyim... Hoparlörle verilen buyrukları aynen yerine getiriyorum. Şunlar ve şunlar yasak, anladık. Yapmam gerekeni belki bin kere söylediler: 'Kemerleri bağlayın!' Bağlıyorum... Zincire vurulmuş gibiyim!"

ÜÇ AY: Sanatçının Avrupa konserlerinin biletleri üç ay önceden tükeniyor.

VİSKİ: Burgazada'daki bir yemekte; Soner Yalçın ve babası Ahmet Say'a laf eden bir belgeselcinin üzerine bir bardak dolusu viski boca etmesi olay oldu.

YÜZ OTUZ: 2011'de verdiği konser sayısı. Yılda ortalama 100-160 konser veriyor.

ZUHAL OLCAY: En iyi arkadaşlarından biri... Bir dönem adları aşk dedikodularına karışınca, "Biz onunla sadece abla-kardeşiz" demişti.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Hande Ataizi Fazıl Say Ahmet Say İstanbul Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title