Haberler

Lefkoşa: Gambari'den Talat Ve Papadopulos'a Mesaj

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Anan'ın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari, bir süre önce Kıbrıs'a ziyareti sırasında Türk ve Rum liderlerden aldığı sözleri hatırlatarak taahhütlerini yerine getirmelerini istedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Anan'ın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari, bir süre önce Kıbrıs'a ziyareti sırasında Türk ve Rum liderlerden aldığı sözleri hatırlatarak taahhütlerini yerine getirmelerini istedi.

Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan gazetelerden Politis, "Gambari'den Tasos ve Talat'a Mesaj, Teknik Komiteler Çözüm İçin Barometre..." başlığıyla manşetten verdiği haberinde, BM Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Gambari'nin gazetede yayımlanan makalesine yer verdi.

Gazeteye göre makalesinde Kıbrıs sorununa değinen ve KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un, huzurunda üstlendikleri taahhütleri hatırlatan Gambari, iki lideri, Kıbrıs sorununa bütünlüklü bir çözüm bulunması hedefiyle yeni girişimin önkoşullarının yaratılması için ortaya çıkan fırsatı değerlendirmeye çağırdı.

Gambari makalesinde, "Tüm gözler şimdi Genel Sekreter'in Kıbrıs Özel Temsilcisi Michael Moller'in aktif katılımıyla ay sonunda başlaması kararlaştırılan iki toplumlu müzakere sürecine yöneldi. Birçoğu bu müzakereleri, siyasi iradeye ilişkin bir barometre olarak görüyor. Bu barometre bütünlüklü bir çözüm yönünde müzakerelerin yeniden başlaması açısından zamanın olgunlaşıp olgunlaşmadığını da belirleyecek" ifadelerine yer verdi.

Gazete, 8 Temmuz'da varılan mutabakat uyarınca tarafların teknik komitelerde tartışılacak konularla ilgili listeyi birkaç gün sonra vermesi gerektiğine dikkat çekerek, Gambari'nin bu günlerde liderlere mesaj vermesinin tesadüf olmadığı yorumunu yaptı. Politis, Rum tarafının, teknik komitelerde tartışılmasını istediği konularla ilgili listeyi pazartesi günü Michael Möller huzurunda teslim etmeye hazır olduğunu da kaydetti. Politis'in haberinde Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulos Paşardis dün yaptığı, "Bizim taraf, 8 Temmuz anlaşmasına zamanında yanıt verecek gerek teknik düzeyde gündelik konular, gerekse uzmanlar düzeyinde özlü konularda müzakerelere hazırdır. Türk tarafının da Kıbrıs sorununun nihai çözümüne ilişkin özlü müzakerelerin hazırlanmasında gerekli iyi niyeti ve siyasi iradeyi göstermesini umuyoruz" şeklindeki açıklamaya da yer verildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title