Haberler

Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bilgiyi hikmetle taçlandırıp irfana ulaştırmadıkça hiçbir şeyi yerli yerine oturtamayız. Müşahhas bilgi sizi malumat sahibi yapabilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bilgiyi hikmetle taçlandırıp irfana ulaştırmadıkça hiçbir şeyi yerli yerine oturtamayız. Müşahhas bilgi sizi malumat sahibi yapabilir. Doğuştan gelen yetenek sizi kabiliyetli kılabilir. Bu bilgiyi ve kabiliyeti nereye yönlendireceğini bilemezseniz, kendiniz için de mensubu bulunduğunuz toplum için de insanlık için de kalıcı eserler ortaya koyamazsınız." dedi.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşmada, 2016 yılı Özel Ödülleri'ni musiki dalında Nesrin Sipahi'nin almaya hak kazandığını anımsatarak, "Nesrin Hanım'ı çocukluk yıllarımızdan itibaren dinlememiz hasebiyle bugün adeta hayat hikayemizi burada çok daha canlı şekilde gündeme getirmiş olduk." diye konuştu.

Şiir ve çeviri dalında Cahit Koytak'ın, tiyatro alanında geçirdiği ağır rahatsız sebebiyle halen tedavisi süren Kenan Işık'ın ödül almaya hak kazandığını söyleyen Erdoğan, sanatçı Işık'ı rahatsızlığından dolayı evinde ziyaret edemediği için kendisini suçlu hissettiğini ifade etti.

Edebiyat dalında Mehmet Doğan'ın, kurum olarak da İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'nin ödül alacağını dile getiren Erdoğan, müzeyi ülkeye kazandıran Prof. Dr. Fuat Sezgin'i de tebrik etti.

Erdoğan, ödül alan kültür, sanat ve edebiyat insanlarını kutladı.

Aralık ayında Necip Fazıl ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülleri ardından da TÜBİTAK ve TÜBA ödülleri törenlerine katılarak kültür, sanat ve bilim insanlarına ödüllerini bizzat verdiğini anımsatan Erdoğan, "Bugün de Bakanlığımızın ödül töreninde sizlerle birlikteyiz. Türkiye'nin her alanda yeni değerler yetiştirmesinin ancak var olan değerlerine sahip çıkmasıyla mümkün olduğuna inanıyorum. Bu sebeple 'Ehli hünerin kadrini bilmek de büyük bir hünerdir.' anlayışıyla ödül törenlerine katılmaya özellikle dikkat ediyorum." ifadelerini kullandı.

"Ecdadımız bunu yapmış"

Bizim medeniyetimizde, bizim kültürümüzde kültür ve sanat, beşerin, yaratıcının her eserinde müşahade ettiği güzellikleri çeşitli yol ve yöntemlerle ortaya koymasının vasıtasıdır." diyen Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bilgiyi hikmetle taçlandırıp irfana ulaştırmadıkça hiçbir şeyi yerli yerine oturtamayız. Müşahhas bilgi sizi malumat sahibi yapabilir. Doğuştan gelen yetenek sizi kabiliyetli kılabilir. Bu bilgiyi ve kabiliyeti nereye yönlendireceğini bilemezseniz, kendiniz için de mensubu bulunduğunuz toplum için de insanlık için de kalıcı eserler ortaya koyamazsınız. Sanatla, kültürle, bilimle insanların dünyasında açılan pencereler bizi yeni dünyalara davet ederken, geçmişten geleceğe bir bağ da kurar. İnsanlığın mirası her neslin üzerine koyduğu değerlerle, yeni ürünlerle gelişir, büyür, tekamül eder. Bize düşen, bu ortak mirasa mümkün olan en büyük katkıyı yapmaktır. Ecdadımız bunu yapmış. Matematikten felsefeye, mimariden edebiyata, hukuktan sağlığa kadar her alanda insanlığın bugün sahip olduğu birikimin temeline baktığımızda hep ecdadımızı görürüz. Millet ve devlet olarak hedefimiz işte bu mirasın üzerindeki külleri üflemek, yeniden öncü ve önder bir konuma getirmektir."

Erdoğan, kültür ve sanatı küçümseyen toplumların kaybetmeye mahkum olacağının unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, "Bugün batı medeniyeti sadece teknolojik ve bilimsel üstünlüğü ile değil aynı zamanda kültür ve sanat üretimindeki rolüyle de dünyayı yönlendirmektedir. Esasen bu iki unsur birbirini destekleyen, birbirini üreten mahiyete sahiptir. Teknolojiyi üreten, bunun vasıtasıyla kültür ve sanata da hakim olur. Gençlerimizin dinledikleri müziğe, seyrettikleri filmlere, okudukları kitaplara, giydikleri kıyafetlere kadar hayatlarının her safhasında bunların izini görmek mümkündür. Şayet medeniyetimizin ışığını yeniden yükselteceksek bunun yolu her alanda gayret göstermekten, üretmekten, eser ortaya koymaktan geçiyor." değerlendirmesinde bulundu.

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Nesrin Sipahi Cahit Koytak Kenan Işık Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title