Haberler

Şevket Dağ Eserleri, Satışa Çıkacak

Ressam Sırrı Eldem'in 40 parçalık Şevket Dağ koleksiyonunun yanı sıra sanatçının özel eşyaları da 1 Mart'ta düzenlenecek müzayede ile sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Ressam Sırrı Eldem'in 40 parçalık Şevket Dağ koleksiyonu, 1 Mart'ta düzenlenecek müzayede ile satışa çıkacak.

Artı Mezat Sanat Galerisi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre; 2. Abdülmecid'in yakın dostu ve meslektaşı olan, yurt dışında "Türk Ressam" lakabıyla bilinen Şevket Dağ'ın yağlı boya interiör, natürmort, peyzaj konulu eserleri, yağlı boya desen çalışmaları Artı Mezat Galerisi'ndeki müzayedede sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Galeri sahibi Jale Tantekin yönetiminde gerçekleştirilecek müzayedede, Şevket Dağ'ın resimlerinin yanı sıra özel eşyaları da satışa sunulacak. Sırrı Eldem'in Dağ hakkında 1945'te yazdığı, ancak maddi yetersizlikler nedeniyle yayımlanamamış, hayatını anlatan bir kitabı da orijinal haliyle ve yayın hakkıyla satılacak. Dağ'ın resim çalışmaları sırasında kullandığı palet, fırça ve boyalarından oluşan eşyaların da ilgi görmesi bekleniyor.

Müzayedede, özel bir koleksiyonda bulunan Gaspare Fossati'ye ait Ayasofya konulu sulu boya 7 adet eser de satışa sunulacak. Fausto Zonaro, Brindesi, Thomas Allom gibi oryantalist ressamlardan İstanbul peyzajları, İbrahim Çallı'nın yağlı boya eseri ve Hikmet Onat'ın 40x60 santimetre ölçülerindeki yağlı boya natürmortu da müzayedede yer alacak eserler arasında olacak.

Eserler müzayede öncesi Teşvikiye'de Artı Mezat Sanat Galerisi'nde ve www.artimezat.com.tr adresinde görülebilecek.

Jale Tantekin, geçmişte alım rekorları kıran Şevket Dağ'ın çalışmalarının ilgi görmesini beklediklerini ifade ederek, Şevket Dağ'ın, 50 yılı aşan sanat hayatında cami tabloları ile ünlendiğini belirtti.

Şevket Dağ'ın, Türk Ressamlar Cemiyeti'ni Hikmet Onat ve İbrahim Çallı ile birlikte kuran ressam olduğuna değinen Tantekin, sanatçının Ayasofya'da sekiz sene çalıştıktan sonra Mahmudiye Rüştiyesi, Vefa, Galata, Nişantaşı ve Galatasaray liselerinde resim öğretmenliği yaptığını, Fikret Mualla'nın da hocası olduğunu anlattı.

Şevket Dağ

Sanay-i Nefise Mektebi'ni 1897'de birincilikle bitiren Şevket Dağ, Türk resim sanatında asker ressamlar kuşağının yetiştirdiği ilk sivil ressamlar arasında yer alıyor. Sanatçı, yetişme ve sanat ortamının yetersizliğine rağmen kendine özgü bir resim üslubu oluşturmayı başaran Türk resim sanatının duayenlerinden sayılıyor.

Dağ'ın en ünlü resimlerinden biri, Japon Büyükelçisi tarafından satın alınarak Tokyo Müzesi'ne gönderilirken, 1909'da Münih Sergisi'nde altın madalya kazanan sanatçının Paris'te "Salon des Artistes Français"de üç tablosu sergilendi. Dağ'ın "Ayasofya" isimli bir çalışması, 2 milyon 150 bin liralık rekor fiyata alıcı buldu. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İbrahim Çallı İstanbul Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title