Haberler

Karabük, 1 Mayıs'ın Yeni Adresi Olacak

Güncelleme:

Karabük, adını tarihe 24 bin işçinin 134 gün süren grevi ve kapatılma kararının ardından fabrikalarını satın alan emekçilerle yazdırdı.

Ahmet Özler - Hak-İş tarafından "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nde kutlama alanı seçilen Karabük, adını tarihe 24 bin çelik işçisinin 134 gün süren grevi ve kapatılma kararının ardından fabrikalarını satın alan emekçilerle yazdırdı.

Karabük'te dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 3 Nisan 1937'de temeli atılan, 58 yıl boyunca kamu kuruluşu olarak faaliyet gösteren ve 1995 yılında özelleştirilen Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) ile ilk işçi hareketi başladı.

19 Haziran 1950'de kurulan sendikaya üye olan işçiler, en büyük grevi 24 bin emekçinin katılımıyla 1989'da yaptı.

137 gün süren grevde işçilere 1997'de geçirdiği rahatsızlıktan dolayı hayatını kaybeden dönemin Hak-İş Genel Sekreteri Metin Türker öncülük etti.

Karabük'ün tarihinde 2. büyük eylem ise KARDEMİR'in zarar ettiği gerekçesiyle kapatılma kararı üzerine yaşandı.

KARDEMİR'de çalışan 6 bin işçi, fabrikanın kapatılmaması için "Ben bu fabrikayı kapattırırsam beni Haddehane Meydanına asın" diyen Türker öncülüğünde 1,5 yıl çeşitli eylem ve girişimlerde bulundu.

Çelik işçisi, bu eylemler sonunda fabrikayı "1 lira" gibi sembolik rakamla devletten satın aldı ve çalışmaya devam etti.

- Spor Toto Süper Ligi'nde bir işçi takımı-

KARDEMİR'de çalışan işçilerden kesilen parayla ayakta duran Kardemir Karabükspor, Spor Toto Süper Lig'de mücadele ediyor.

1969 yılında işçilerin kurduğu ve antrenörlüğünü o tarihlerde işletme montajında görevli bir İngiliz işçinin yaptığı Kardemir Karabükspor Kulübü, futbol takımının yanı sıra basketbol, voleybol, hentbol, tekerlekli sandalye, güreş, atletizm, boks, atıcılık, tenis ve bisiklet gibi branşlarda faaliyet gösteriyor.

- 1 Mayıs'ta adres Karabük-

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Cengiz Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde işçinin hak arayışında çok büyük yeri olan Karabük'te olacaklarını ve Karabük'ün bunu hak ettiğini söyledi.

Binlerce işçinin Karabük'te yine hak arayış mücadelesi vereceğini anlatan Gül, şunları kaydetti:

"Karabük, işçilerin hak aramasında önemli bir yere sahiptir. Sendikacılık hayatım boyunca buna şahit oldum. Şimdi Karabük'te örgütlü bir sendikanın başındayım. Hak-İş olarak bu yıl 1 Mayıs'ı 'taşeronlaşmaya hayır' teması ve

'Karabük'teyiz, Taksim'deyiz, 81 ildeyiz, tüm Türkiye'deyiz' sloganıyla kutlama kararı aldık.

Karabük, tecrübesi ile bu özel günü olaysız atlatacak ve istediği hak arayışını alacaktır. Bu, 1 Mayıs'ta ülke tarihinde yerini alacak."

Yayıncı: Atakan Çelik - KARABÜK

Kaynak: AA / Yerel

İsmet İnönü Ahmet Özler 1 Mayıs Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title