Haberler

Kalp Kapağı Rahatsızlığına Robotik Cerrahiyle Tedavi

Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi Genel Sekteri ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır, romatizmal kalp kapağı rahatsızlığı olan bir hastanın tedavisinin robotik cerrahi yöntemiyle yapıldığını belirterek, "Böylece bir kamu hastanesinde ilk kez robotla kalp kapağı tamiri yapıldı" dedi.

Kamu Hastaneleri Birliği Çekmece Bölgesi Genel Sekteri ve Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. İhsan Bakır, romatizmal kalp kapağı rahatsızlığı olan bir hastanın tedavisinin robotik cerrahi yöntemiyle yapıldığını belirterek, "Böylece bir kamu hastanesinde ilk kez robotla kalp kapağı tamiri yapıldı" dedi.

AA muhabirine, robotla yapılan kalp kapağı ameliyatı hakkında bilgi veren Bakır, hasta Yasemin Saka'nın nefes darlığı ve yorgunluk şikayetiyle kendilerine başvurduğunu ifade ederek, yapılan eko tetkikte mitral kapakta darlık ve yetersizlik tespit edildiğini söyledi.

Bakır, hastanın sorununun altında yatan nedenin romatizmal kalp kapak hastalığı olduğunu vurgulayarak, "Hastanın kalp kapağı değiştirilmeden robotik cerrahi ile tamir edildi. Bu tür hastaları iki türlü ameliyat etme imkanımız var. Biri önden konvansiyonel yöntem dediğimiz yani iman tahtasını tamamen keserek yapılan ameliyat. Diğer yöntem ise robotik cerrahi. Robot bize yardımcı oluyor, cerrahi sahayı 20 kat kadar büyütüyor. İşlemlerimizi çok hassas bir şekilde yapmamızı sağlıyor" diye konuştu.

Kalp kapağı tamirinin cerrahi açıdan zor bir işlem olduğunu ve bu zor operasyonun tecrübeli ellerde yapılması gerektiğini aktaran Bakır, şunları kaydetti:

"Bizim için zor bir operasyon ama hasta için ameliyat sonrası çok konforlu. Hastalarımız kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda kalmıyorlar zira ilacın ciddi yan etkileri var. Kalbin zarını kullanarak tamir işlemini gerçekleştirdik. Şu anda kalp zarı kapağın etrafında duruyor ve kapağın normal bir şekilde fonksiyon görmesini sağlıyor. Eski yetersizlik sıfırlanmış durumda, akciğerlere giden kan akımı da normal düzeye geldi. Robotla bu ameliyatı kamu hastanesinde ilk kez yapmış olduk. Normalde açık yöntemle kalp zarını kullanarak tamir işlemini gerçekleştiriyorduk. Şu an hastanın memesinin altında 4 santimlik, bir de küçük küçük birer santimlik 4 ayrı kesi var. Kasık bölgesinde de 3-4 santimlik bir kesi bulunuyor. Hastamız mayo ve üst kısmı açık bir kıyafet giydiği zaman iman tahtasının olduğu bölgede hiçbir iz görülmeyecek. Açık ameliyat yapılsaydı hastamızın normal hayata dönüşü yaklaşık 2 ay sürecekti. Kemiğin kaynaması uzun süreceği için hastamızı normal hayatından alıkoyacaktı. Hastamız ev işlerine hızlı bir şekilde dönebilecek hatta evine arabasını kullanarak gidebilir."

"Sağlığıma kavuştum"

Robotik cerrahi ile kalp kapağı tamiri yapılan 38 yaşındaki Yasemin Saka ise çocukken geçirdiği basit bir boğaz enfeksiyonu sonrasında kalp kapaklarının fonksiyonunu kaybettiğini ifade etti.

Saka, uzun süre ilaç tedavisi gördüğünü, halsizlik, nefes darlığı, ayak ve kollarında şişme şikayetiyle gittiği hastanede acilen ameliyat olması gerektiğinin söylendiğini anlattı.

Yasemin Saka, "Ayaklarımda, kollarımda ve dirseklerimde şişme oldu. Tedavi gördüm. Aradan belli bir zaman geçtikten sonra hastalık tekrarladı. Yine ayaklarım ve kollarım şişti. Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde doktorlarımız ameliyat etti ve sağlığıma kavuştum. Allah razı olsun. Bu arada söz konusu hastalığı çocuk yaşta geçirdiğim için kendi çocuklarımda boğaz ağrısı ve şişliklerine çok dikkat ediyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Sağlık

İhsan Bakır Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title