Haberler

İsrail polisi Filistinli bedevilerin "ağaçlandırma" karşıtı protestolarına müdahale etti

Güncelleme:

İsrail'in güneyindeki Necef Çölü (Negev) bölgesinde Filistinli bedevilerin yaşadığı köylerde ağaç dikme kampanyasına karşı başlatılan protestolar şiddetlendi.

İsrail'in güneyindeki Necef Çölü (Negev) bölgesinde Filistinli bedevilerin yaşadığı köylerde ağaç dikme kampanyasına karşı başlatılan protestolar şiddetlendi.

Necef Çölü'nün yerlisi Filistinli bedeviler, Yahudi Ulusal Fonu tarafından yürütülen ağaçlandırma faaliyetlerine karşı gösteri düzenledi.

İsrail polisi, Save köyü çevresindeki protestolarda göstericilere göz yaşartıcı gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti.

Polisle yaşanan arbedede göstericiler polise taş atarken, aralarında 18 yaşın altındakilerin de bulunduğu en az 7 gösterici gözaltına alındı.

Polisin müdahalesinde yaralanan 3 gösterici de hastaneye kaldırıldı.

İsrail'in resmi olarak statülerini tanımadığı, elektrik, su ve diğer altyapı hizmetlerinden yoksun bıraktığı bedevi köylerinde yürütülen ağaçlandırma kampanyası, bedevilerin buralardan çıkarılma çabası görüldüğü için tepki çekiyor.

"Tanısalar da tanımasalar da biz buradayız"

Gösteriye katılan bölge sakinlerinden aktivist Hüda Ebu Ubeyd, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in ağaç dikme kampanyasındaki amacını, "buradaki insanların toprak mülkiyetinin devam etmesini engellemek" olarak değerlendirdi.

"Necef'te Yaşam Forumu" adlı sivil toplum kuruluşu üyesi Ebu Ubeyd, " İsrail'in politikası, mümkün olan en fazla sayıda Filistinli bedeviye mümkün olduğu kadar az toprak bırakmaktır. Bu toprakları Yahudilerin kullanımına bırakmak istiyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Filistinli bedevilerin talebinden vazgeçmeyeceğini dile getiren aktivist, şöyle devam etti:

"Bugün Necef'teki Filistinli bedevilerin talebi Necef topraklarının sadece yüzde 3'üdür. Oysa Necef'teki Arap-Filistinli toplumunun nüfusa oranı yaklaşık yüzde 17'dir. Devlet bu yüzde 3'teki mülkiyetimizi bile tanımak istemiyor. Tanısalar da tanımasalar da biz buradayız."

"Bu topraklar İsrail devleti kurulmadan önce bizimdi"

Arazisinde ağaçlandırma yapılan bölge sakinlerinden Yusuf el-Atraş da "bölgedeki toprakların asıl sahiplerinin Filistinli bedeviler olduğunu" vurguladı.

Atraş, "Burada topraklarımıza hakim olmak ve elimizden almak istiyorlar. Bu topraklar çok eskiden beri, İsrail devleti kurulmadan önce, Osmanlı İmparatorluğu döneminde bizimdi. Bu toprakları koruyacağız." dedi.

Necef bölgesinde günlerdir yoğun polis koruması altında devam eden ağaçlandırma faaliyetinde polisle yaşanan olaylarda aralarında çocukların da olduğu 80'den fazla İsrail vatandaşı Filistinli bedevi gözaltına alındı.

Kaynak: AA / Güncel

İsrail Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title