Haberler

İsrail Bağımsızlığını Kutluyor, Filistan'de Yas

İsrail, 1948'de kuruluşunun 60. yıl dönümünü kutlarken, Filistinliler aynı tarihte 700 binden fazla kişinin topraklarından sürülmesi nedeniyle "El Nakba" (Felaket) olarak adlandırdıkları İsrail'in kuruluş gününde "ulusal yas" etkinliklerine başladı.

Filistin topraklarında çatılar Filistin bayrakları ve siyah bayraklarla donanırken, saat 12.00-13.00 arasında genel grev uygulamasına gidildi.

"Nakba" etkinlikleri düzenleyen Ulusal Komite, tüm vatandaşlara çağrıda bulunarak, Filistin köy ve kentleri üzerinde kurulan "işgal devletinin" kutlamalarına karşı protestolara katılmasını istedi. Filistin televizyonu, başta Ramallah olmak üzere, Filistin kentleri ile Beyrut, Kahire, ve Paris gibi değişik başkentlerde düzenlenecek etkinlik ve protesto gösterilerini canlı yayınlıyor.

10 METRELİK ANAHTAR

Batı Şeria'daki Beytüllahim'den start alan etkinlikler çerçevesinde, kentin Ayda mülteci kampında Filistinli ustalarca yapılan 10 metre uzunluğunda ve 2 ton ağırlığındaki bir demir anahtar, bir TIR'ın üzerine konularak Ayda mülteci kampının kuzey girişinde, Kudüs ile Beytüllahim'i ayıran beton duvarların birkaç yüz metre gerisine vinçle yerleştirildi.

Üzerinde "Satılık Değildir" yazılan anahtar, 1948'de İsrailliler ile Filistinliler arasındaki savaşta, evlerinden sürülmek durumunda kalan 700 binden fazla Filistinli mültecinin geri dönüş haklarının mücadelesini simgeliyor. Filistinli mültecilerin çoğu, geride bıraktıkları evlerinin anahtarlarını hala saklıyor.

Anahtar projesinin öncülerinden Muntir Amira, anahtarın Filistinli çocuklara, "Bu, sizin dönüş anahtarınızdır. Görevi sizler tamamlayacaksınız" mesajını verdiği belirtti. Amira, anahtarın yerleştirildiği alanı özellikle seçtiklerini belirtti ve buradan İsraillilere, "Bu duvarlar, bizim dönüş haklarımızı asla engellemeyecektir" demek istediklerini söyledi.

Yüzlerce Filistinli, anahtarın duvar yakınına taşınmasına eşlik etti. Anahtarı taşıyan TIR ile beraber yürüyenlerden 85 yaşındaki Ahmed Abdurrahman El Ezzeh, aslen El Halil'in Beyt Jibrin köyünden olduğunu ve 1948'de köylerinden ayrılmak zorunda kaldıklarını hatırlatarak, "Bizi evlerimizden attılar, acı bir şekilde cezalandırıldık. Bir çadırda 8 yıl yaşadık" dedi.

Beyt Jibrin'deki her şeyi kaybettiklerini söyleyen El Ezzeh, eski evini hala çok özlediğini belirtirken, "Bir gün çocuklarımla oraya döneceğime inanıyorum" diye konuştu.

El Ezzeh'in kuzeni 74 yaşındaki Muhammed Abdürrahman El Ezzeh de, Beyt Jibrin'de bin kişilik geniş bir ailelerinin bulunduğunu ve diğerleri gibi kendilerinin de göç etmek zorunda kaldığını ifade etti.

Anahtarın yerleştirildiği tören sırasında, İsrail hava kuvvetlerine ait jetler "Bağımsızlık Günü" etkinlikleri çerçevesinde Ayda kampı üzerinden geçerken, kalabalıktan yoğun şekilde protesto sesleri yükseldi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title