Haberler

İran'da Aşure Günü Etkinlikleri

Hz. Hüseyin'in Kerbela'da Şehit Edilişinin Yıldönümü Münasebetiyle İran'da Düzenlenen Yas Merasimlerinde, Bu Yıl Hz. Ali, Hz. Hüseyin ve Hz. Hasan'ın Sözde Resimlerinin Kullanılması Yasaklandı.

Hz. Hüseyin'in Kerbela'da şehit edilişinin yıldönümü münasebetiyle İran'da düzenlenen yas merasimlerinde, bu yıl Hz. Ali, Hz. Hüseyin ve Hz. Hasan'ın sözde resimlerinin kullanılması yasaklandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün emriyle her yıl Muharrem ayının birinci günü başlayarak 10'uncu gününe kadar devam eden Aşure Günü merasimleri çerçevesinde düzenlenen sokak etkinliklerinde poster taşınması yasaklandı. Emniyet güçlerinin devriye gezerek kutlama heyetlerini uyarmasına rağmen resim ve posterlerin sokak ve caddelerde olmasa da kapalı mekanlarda asılması dikkat çekti. Bu yıl merasimlerde "alem" denilen Hz. Hüseyin'in üvey kardeşi ve sancaktarı Hz. Abulfazl'a atfen yapılan hayvan figürlü demirlerin de taşınmasının yasak olduğu öğrenildi.

İran'da devlet adamları da kendi hemşehrilerinin kurduğu heyetlerle matem merasimlerine katıldı. Savunma eski Bakanı Oramiral Ali Şamhani, Tahran'da hemşehrilerinin oluşturduğu Huzistanlılar heyetinde etkinliklere katıldı. Ellerinde zincirle mersiye okuyarak sokaklarda kortej oluşturan Huzistanlılar heyetine eşlik eden davullar da renki görüntüler oluşturdu.

Aşure münasebetiyle kesilen adak kurbanlarıyla yapılan yemekler halka dağıtılırken, aşure yemeklerinin şifalı olduğuna inanan İranlılar yemek alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

Meryem isimli İranlı bayan, "Bu yemek Hz. Hüseyin için hazırlandı ve hastalarımıza şifa olacaktır" dedi. Adak geleneğini sürdürdüğünü ifade eden Hamid Emiri ise, "Hz. Hüseyin'in mazlumiyetine binaen her yıl bu evde adak yemekleri çıkar. Her yıl Muharremin 9 ila 10'uncu günlerinde yapılan yemekler kaplara konarak halka dağıtılır. Bu bizim en önemli adetlerimizden biridir" diye konuştu.

Adak yemekleri, bölgelere veya heyetin etnik yapısına göre değişirken, özellikle haşlanmış tavuk, pirinç pilavı, hindi eti ve buğday ezmesinde yapılan şekerli 'halim' ile 'gıymapolo' denilen İran yemekleri tercih ediliyor.

Tahran'da, Cumhurbaşkanı Ahmedinecad'ın mahallesinde bir çiçekçi, 10 bin çiçekten hazırladığı dev çelenkle etkinliğe katıldı. 8 yıldır aynı geleneği sürdürdüğünü ifade eden Muhsin isimli çiçekçi, "dev çelenkle hem etkinliklere katılıyor hem de Hz. Hüseyin'e olan sevgimi ortaya koyuyorum. Ayrıca farklı bir etkinlikle halkın dikkatini kutlamalara çekiyorum. Çelengin yapımı 3 gün sürdü, 4 gün asılı kalacak" diye konuştu.

(MAA-CY-CY-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

title