Haberler

Heron kutsal alan yivli sütunları ile gizemini koruyor

Güncelleme:

Heron kutsal alan yivli sütunları ile gizemini koruyor 2000 yıllık tapınakta bulunun yaklaşık 1 tonluk yivli onlarca sütun bulunuyor Adıyaman'ın Sincik ilçesinde onlarca yivli sütun bulunan 2 bin yıllık Heron (Derik) Kutsal alanını Romalılardan önce kimlerin kullanıldığı gizemini koruyor.

Heron kutsal alan yivli sütunları ile gizemini koruyor

2000 yıllık tapınakta bulunun yaklaşık 1 tonluk yivli onlarca sütun bulunuyor

ADIYAMAN - Adıyaman'ın Sincik ilçesinde onlarca yivli sütun bulunan 2 bin yıllık Heron (Derik) Kutsal alanını Romalılardan önce kimlerin kullanıldığı gizemini koruyor.

Taş yapıları ile M.S. 2. Yüzyılla tarihlendirilen Sincik ilçesinin Fatih mahallesindeki Heron Kutsal Alanı, 1250 metre yükseklikte bulunuyor. M.S. 2. Yüzyılda yapılan kutsal alanda bulunan Kalenin MS.70'lerde Romalılar tarafından yapıldığı ve uzun süreli kullanıldığı biliniyor.

İki tepe arasındaki düz bir alanda kurulan ve birisi ana tapınak olmak üzere üç adet tapınak bulunuyor. Kutsal alanının bir kült merkezi olduğu ve Kommagene Krallığının izlerini taşıdığı ile ilgili bilgi bulunmuyor.

Bilgilerin kısıtlı olması, kimin tarafından yaptırıldığı ve kimlerin tapınmak üzere buraya geldiği merak uyandırıyor. Özellikle diğer tarihi alanlarda bulunmayan yivli sütunlar ilgi çekiyor. Sayıları onlarca olan yivli sütunların üst üstü olduğu ancak zamanla yıkıldığı biliniyor.

Kutsal alanda bulunan içerisine evler bulunuyor. Tarihi yapı evlerle iç içe yer alıyor.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, kutsal alan içerisinde 3 tapınağın bulunduğu belirterek, 9 metre yüksekliğinde bir koruma kulesinin olduğunu söyledi.

Kutsal alanın Nemrut Dağı'nı gören bir noktada olduğuna dikkat çeken Alkan, "bin 250 metre yükseklikte düz bir alanda tapınak kurulmuştur. 1965 yılında Wolfram Höpfner tarafından mimari incelemesi yapılmıştır. Buranın Roma'ya ait olup olmadığı bilinmemekle beraber, Kommagene Kralı 1. Antiochos'un hükümdarlık kültü olarak kullanıldığı da söylenmektedir. Burayla ilgili bilgilerin kısıtlı olması ve kimlerin burada tapındığı ile ilgili bilgi olmaması merak uyandırmaktadır. Buradaki sütun yapısı Karakuş ve diğerlerinin sütun yapılarından farklı olan yivli sütunlardır" dedi.

Tarihi alanda evi bulunan Abuzer Kaymak ise, 500 yıldan yani yedi kuşaktan beri bu bölgede olduklarını ve tarihi alanları gönüllü olarak koruduklarını dile getirdi.

Birinci derece SİT alanı olan Heron Kutsal Alanına yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kommagene Adıyaman Fatih Heron Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title