Haberler

Zorla Savaştırılan Askerlerin dramı TRT 2’de

TARİH DERGİSİ programının yeni bölümü, yine birbirinden çarpıcı ve iddialı dosyaları ekrana getiriyor.

EKRANLARIN en renkli kültür-magazin programı Tarih Dergisi'nin bu hafta sonu yayınlanacak yeni bölümünde; "Birinci Dünya Savaşında Zorla Savaştırılan Askerler" "TV'de ilk kez" ekranlarımıza geliyor.Osmanlı Devleti, 1. Dünya savaşına iştirak edince askerlerimiz ilk defa karşılarında farklı milletlerden toplanmış ordular buldular. Mehmet Akif'in "Kimi Hindu, kimi yamyam kimi bilmem ne bela..." dediği askerler.

Afrika'dan, Asya'dan, Amerika'dan ve Avustralya'dan toplanmış yüz binlerce askere ait gerçekler tüm detaylarıyla günışığına çıkarılıyor.

TARİHE damgasını vuran gizemlerin aydınlandığı programın ikinci dosyasını ise, Osmanlı sarayındaki sosyal hayat oluşturuyor. Bir kısmı şehzade hanımı olurken, büyük bir kısmı da gözde, ikbal, kalfa, cariye gibi farklı unvanlarla sarayda tutulan kadınlara ait gerçekler toplumsal belleğimizi renklendirecek.

Osmanlı'nın son yüzyılında, "gazeteci sadrazam" olarak anılan Mehmet Said'in hayatından ilginç kesitleri izleyeceğimiz dosya kapsamında da; Türk basınındaki ilk yazar kapışmasına ilişkin gerçeklere tanık olacağız.

TARİHSEL bilgi ve belge kaynaklarının tanıtıldığı programın son konusu ise Türk Tarih Kurumu ve Arşivi . Tarih ve arkeoloji alanında Türkiye'nin en büyük kütüphanesi olan Türk Tarih Kurumu Kütüphanesinin kuruluş serüveni ve kurumsal önemi göz önüne serilecek.

Yedirenk Film Yapım tarafından gerçekleştirilen programın danışmanlığını Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Ahmet Kavas ile Yrd. Doç. Dr. Ali Satan yürütüyor. Programın sunuculuğunu ise Sinan Albayrak yapıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title