Haberler

'Yeni Kıta"Da Antik Efes Tanıtımı

Afrodisyas Kazıları Alan Yöneticisi Dr. Sokolicek, Amerikalılara Antik Efes kentini anlattı Türk Kültür ve Turizm Ateşesi Özsoy, ABD'den Türkiye'ye giden ziyaretçilerin ana ilgi odağının tarih ve arkeoloji üzerine yoğunlaştığını söyledi.

New York Üniversitesi (NYU) Afrodisyas Kazıları Alan Yöneticisi Dr. Alexander Sokolicek, Amerikalılara Antik Efes kentini anlattı.

National Arts Club'ın Arkeoloji Komitesi Başkanı Michele A. F. Kidwell'in ev sahipliğini yaptığı "Efes, Bir Dönüşen Şehir" başlıklı konferansta, NYU Güzel Sanat Enstitüsü Afrodisyas Kazıları Alan Başkanı Dr. Sokolicek, arkeolojiye ve Türkiye'ye ilgi duyan Amerikalılara, Efes ve Afrodisyas'ı anlattı.

"Yeni Kıta" olarak da anılan ABD'de, arkeoloji ve tarih meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği konferansa, Türkiye'de kazı yapan yurtdışındaki üniversite ve enstitülere izin veren makam olarak bilinen Türkiye Turizm ve Tanıtma Bakanlığı adına, Türk Kültür ve Turizm Ateşesi Fatoş Özsoy ve Emin Kaya da katıldı.

Konferansın başında, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, NYU'da 2 yıldır Afrodisyas Kazıları Alan Başkanlığı yaptığını bildiren Sokolicek, öğrenciyken bir proje için ilk kez 1997 yılında Efes'e gittiğini ve Türkiye'nin kültürel zenginliğinden çok etkilendiğini belirterek, bu alanda çalışmaktan çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Konferansı düzenleyen Michele Kidwell de AA'ya yaptığı açıklamada, Efes'e gerçekleştirdiği ziyaretleri, "hayat değiştiren deneyimler" olarak yorumladı. Kidwell, gördüğü heykellerin muhteşem olduğunu, barışın ve huzurun duygusunu hissettiğini belirttiği Efes'te, bir dönemde bütün insanların Hrıstiyan, Yahudi ve Putperest birlikte yaşamasından çok etkilendiğini bildirdi.

Açıklamasında, ABD'ye döndükten sonra arkeoloji dergisi çıkarıp, Metropolitan Müzesi Arkeoloji bölümünde çalıştığını belirten Kidwell, halen National Arts Club'ın Arkeoloji Komitesi başkanlığını üstlendiğini kaydetti.

Arkeoloji tutkunu Kidwell, New York Halk Kütüphanesi başta olmak üzere bir çok konferans verdiğini ve bu konudaki çalışmalarının devam edeceğini bildirdi.

-ABD'nin Türkiye ilgisi arkeoloji odaklı-

Türk Kültür ve Turizm Ateşesi Özsoy, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 11 eserle UNESCO'nun dünya tarih mirası listesinde yer aldığını ve bunlardan bazılarının Hattuşaş, Truva, Safranbolu, İstanbul'un tarihi bölgeleri, Nemrut Dağı, Çatalhöyük, Selimiye Camii ve Ksantos-Letoon olduğunu söyledi.

Özsoy, ABD'deki turizm acentalarının Türkiye'ye gelen ziyaretçilerine özellikle arkeolojiyle ilgilenen programlar sunduklarını bildirdi. ABD'den Türkiye'ye giden ziyaretçilerin ana ilgi odağının tarih ve arkeoloji üzerine olduğunu kaydeden Özsoy, bugün halihazırda kazılarına devam edilen Göbekli Tepe, Gordiyon, Sard ve Zincirli Höyük'ün de yarının turizm merkezi olarak turistlerin ilgisini çekeceğini ifade etti.

-"Dönüşen Şehir Efes"-

Dr. Sokolicek, konferansta ekrana yansıttığı fotoğraf, çizim ve haritalarla Efes'in İsa'dan önce 10. yüzyıla uzanan, özellikle Helenistik ve Roma dönemine yoğunlaşarak, 19. yüzyıldan günümüze kadar devam eden kazılar hakkında bilgi verdi.

Şehirde yer alan başlıca yapıtlar olarak, Celsus Kütüphanesi, Hipodrum, Dominitian Tapınağı Artemis Tapınağı, Hadrian Tapınağı, Senato (Odeon), tiyatro, hamamlar, heykeller, mozaikler ve bugünün New York 5. cadde'deki ultra lüks dairelere benzettiği teraslar üzerine inşaa edilmiş olan çok katlı Yamaç Evlere değinen Sokolicek, buralar hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Hadrian Tapınağı'nın resminin, eski 20 milyon Türk Lirası banknotu üzerinde kullanıldığını hatırlatan ve bunu da ekrana yansıtan Sokolicek, dünyanın en eski ve güzel şehri Efes'i, her yıl 3 milyon turistin ziyaret ettiğini ifade etti. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Emin Kaya Türkiye Efes Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title