Haberler

Van YYÜ Eski Rektörü Aşkın'ın Davası

Van YYÜ Eski Rektörü Aşkın ve Yeni Rektörü Ceylan'ın haklarında açılan 'ihaleye fesat karıştırmak ve resmi evrakta sahtecilik' davasında görevsizlik kararı verildi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve yeni Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan'ın da aralarında bulunduğu bazı üniversite görevlilerinin haklarında "Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde ihaleye fesat karıştırmak ve resmi evrakta sahtecilik" iddiasıyla açılan davada Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, tüm sanık ve suçlar için görevsizlik kararı vererek dosyayı Van Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine oy birliği ile

karar verdi.

5 Nisan 2005 tarihinde başlatılan soruşturma kapsamında 18 aydır Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın bugünkü duruşmasına YYÜ'nün eski Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, yeni Rektörü Prof. Dr. Hasan Ceylan, rektör eski yardımcılarından Prof. Dr. Ayşe Yüksel, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, Rektörlük Yazı İşleri Müdürü Şükran Yurtkuran, üniversitenin Özel Güvenlik Birimi Müdürü Saffet Kara ve

YYÜ Yazı İşleri Müdürlüğü Bilgisayar İşletmeni Bilent Şahin ve İspanyol Expansion Firması'nın Türkiye Temsilcisi Mehmet Ümit Ayral hazır bulundular. Saat 14.30 sıralarında başlayan duruşmada, yapılan kimlik tespitinin ardından önceki duruşmaya da katılarak mütalaasını veren Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz söz aldı. Önceki duruşmada verdiği mütalaasını aynen tekralayan Kanmaz, sanıklara atılı suçların oluşmadığı iddiasıyla beraat istedi.

Daha sonra söz alan Cumhuriyet Savcısı Akın Karakaş, mahkeme heyetinin görevsizlik kararı vermesini talep ederken, hazırladığı yaklaşık 20 sayfadan oluşan mütalaasını okumayıp yazılı olarak mahkeme heyetine sundu.

Daha sonra savunma yapan bazı müdahillerin avukatı Mustafa Everdi, bu davanın cumhuriyet savcılarının söylediklerinin aksine örgüt kapsamına girdiği savundu. Davadan 418 kişinin mağduriyetinin söz konusu olduğunu ve bunun da çete kapsamına girdiğini dile getiren Everdi, "Makamların zırhları kalındır. Ancak makamların kalın olan zırhları adaletin yerini bulmasını engeleyemez. Mağdur olan bu insanların sanıklara güçleri yetmezse de ahları vardır. Ne demişler, 'Alma mazlumun ahını çıkar aheste aheste'

sözleri ile konuşmasını tamamladı. Sanıklara son bir diyeceklerinin olup olmadığını soran mahkeme heyeti, duruşmaya verdiği 10 dakikalık aranın ardından, sanıkların haklarında açılan kamu davasındaki kararını "Mahkememizin görevsizliğine ve atılı bulunan suçlardan genel mahkemeler içerisinde niteliği en ağır olana göre dosyanın görevli ve yetkili Van Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine oybirliği ile karar verilmiştir" şeklinde açıklandı.

(ŞA-MET-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title